Stichting

Op 20 maart 2007 werd in Zeist het “Convenant Eredivisie Vrouwen” ondertekend door de KNVB, ECV, CED, ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. Hiermede was de Eredivisie Vrouwen opgericht. De basis van de Eredivisie Vrouwen vormde het “Businessplan Eredivisie Vrouwen”, gepresenteerd op 16 januari 2007, met de inhoud waarvan partijen zich bekend verklaarden en waaraan zij zich door ondertekening van dit convenant conformeerden.

ADO Den Haag Vrouwen maakte van 2007-2012 deel uit van de NV ADO Den Haag. In 2012 is de Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal opgericht om het vrouwenvoetbal in Den Haag c.q. Haaglanden op het hoogste niveau een beter perspectief te bieden voor de toekomst. De Stichting richt zich met een lange termijn visie en met haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet alleen op het vrouwenvoetbal in de top, maar ook op talentontwikkeling, scouting en de promotie van meisjes- en vrouwenvoetbal in de regio Haaglanden.

Selectie

In het seizoen 2007-2008 eindigde ADO Den Haag Vrouwen op de vierde plaats in de Eredivisie Vrouwen. In de daarop volgende drie seizoenen werd driemaal een tweede plaats bereikt. In het seizoen 2011-2012 heeft ADO Den Haag Vrouwen de dubbel gepakt. Het werd landskampioen met een grote voorsprong op de overige clubs. Ook werd de KNVB beker veroverd door VVV Venlo in de finale met 5-2 te verslaan.

Landskampioen ADO Den Haag Vrouwen nam in september 2012 deel aan de UEFA Women’s Champions League. Tijdens de UEFA-loting trof het tegenstander FC Rossiyanka uit Rusland. De thuiswedstrijd in Den Haag werd met 1-4 door de Russinnen gewonnen. In de uitwedstrijd in Moskou zegevierde ADO Den Haag Vrouwen met 1-2.

In het seizoen 2012-2013 werd de Stichting BeNe League Vrouwen opgericht en ontstond er een grensoverschrijdende competitie met acht Nederlandse en acht Belgische clubs. ADO Den Haag Vrouwen eindigde op een gedeelde vierde plaats en behaalde voor de tweede maal de KNVB beker door BeNe League kampioen FC Twente na een 1-1 eindstand met strafschoppen (5-4) de baas te blijven.

In 2015 werd na drie jaar Bene League Vrouwen door de KNVB besloten weer met een Eredivisie Vrouwen verder te gaan. In de periode 2015-2021 speelde ADO Den Haag Vrouwen met succes een belangrijke rol in de Nederlandse competitie. Het was een gevreesde tegenstander voor menige club. In de competitie eindigde het veelal in het linker rijtje (kampioensgroep). Hoogtepunten waren de KNVB bekerfinale tegen Ajax Vrouwen in het ADO Den Haag Stadion op 28 mei 2016. De Haagse vrouwen versloegen Ajax (met diverse internationals) met 1-0 door een doelpunt van Lineth Beerensteyn. Het pakte daarmee voor de derde maal de nationale beker. Op 5 juni 2021 stond ADO Den Haag Vrouwen opnieuw in de bekerfinale (de vierde) ditmaal tegen PSV. In Almere moesten de Hagenaars na een uitstekend gespeelde wedstrijd met een 1-0 nederlaag genoegen nemen.

Opleiding

Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal is in het seizoen 2014-2015 gestart met een tweede (opleidings-) elftal: Jong ADO Den Haag Vrouwen in de standaard 1e klasse. Dit team promoveerde in 2016 via de Hoofdklasse naar de Topklasse (hoogste amateurcompetitie). In 2018 besloot de KNVB na overleg met de clubs een Beloftencompetitie te starten waarin uitkwamen de beloftenteams van de BVO’s.

In 2021 -2022 bestaat deze Beloftencompetitie inmiddels uit elf clubs: ADO Den Haag, Ajax, VV Alkmaar, Excelsior, Feyenoord, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, Sparta, Telstar en FC Twente.

In april 2017 werd besloten de Stichting ADO Den Haag Vrouwen uit te breiden met twee nieuwe opleidingsteams, een Meisjes O16 en een Meisjes O14. Beide selecties gingen spelen in de jongenscompetities, respectievelijk JO15-1 en JO13-1. De drie opleidingsteams trainen sinds 2017 op Houtrust, het complex van SVV Scheveningen, waar ze ook hun thuiswedstrijden spelen. Momenteel is gekozen voor MO17 en MO16 die respectievelijk in de jongenscompetitie uitkomen tegen JO-16 en JO-15.

De ADO Den Haag Vrouwenvoetbal Academie heeft over belangstelling niet te klagen, ruim 150 meiden schreven zich afgelopen seizoen weer in. Deze academie staat in het teken van voetenwerk, snelheid, techniek, leergierigheid, instelling en inzicht. De talenten in deze Academie krijgen de kans om op den duur aan te sluiten bij de opleiding van de Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal.