Nederlagen niet van invloed op stemming in huize Compier-Guijt

Als respectievelijk hoofdtrainer, jeugdtrainer en aanvoerder van de jeugdopleiding had en heeft het trainersechtpaar Sarina Wiegman en Marten Glotzbach een heel groot aandeel in de successen van ADO Den Haag Vrouwen. Lisa Guijt en Kevin Compier, allebei als tieners in het trainersvak gestapt, volgen op Houtrust en De Aftrap in hun voetsporen.

Niet lang nadat hij als 16-jarige zijn debuut in het eerste van Foreholte had gemaakt, ging Kevin Compier bij de club in Voorhout ook als jeugdtrainer aan de slag. "Ik ben begonnen bij de Mini Champions League voor de kleinsten. Omdat de club vond dat ik er gevoel voor had, ben ik daarna ook als trainer betrokken bij selectieteams en was ik vanaf mijn 18de hoofdtrainer, om te beginnen bij de onder 13." Kevin was vervolgens drie jaar hoofd jeugdopleiding van Foreholte, liep een jaar stage in de jeugdopleiding van Ajax en is sinds 2020 jeugdtrainer bij ADO Den Haag, dit seizoen van de jongens onder 13. "Het is belangrijk dat je van jezelf weet op welk terrein je het maximale uit jezelf kan halen", zegt Kevin over zijn vroege keuze voor het trainerschap. "Ik was een betere zaalvoetballer dan veldvoetballer en vond het op het veld steeds wat minder gaan." De kans die Foreholte hem bood om trainer te worden, greep hij met beide handen aan. "Kinderen helpen zich te ontwikkelen, geeft mij veel energie en plezier. In dit vak wil ik het maximale bereiken."

Kevins vriendin Lisa Guijt was op haar 15de ook al als trainer actief. "Bij de mini's van Voorschoten '97." Nadat zij in 2017 van Voorschoten overstapte naar de beloften van ADO Den Haag Vrouwen, concentreerde zij zich op haar carrière als voetbalster. Een gescheurde kruisband doorkruiste haar ambities. "Bij het terugkomen kwam erg veel kijken. In die tijd kwam ik er ook weer achter hoe leuk training geven is." Toen zij voor zichzelf had geconcludeerd dat de top halen als speelster er niet meer in zat, koos Lisa voor het trainerschap als nieuwe uitdaging. "Ik heb eerst een jaar bij de jeugd van FC Utrecht gewerkt en kreeg daarna bij ADO Den Haag Vrouwen de kans om als trainer van de meiden onder 16 verder te gaan."

Nederlagen niet van invloed op stemming in huize Compier-Guijt

Mooiste momenten
Wat beschouwen Kevin en LIsa als hoogtepunt van deze voetbaljaargang en wat als moeilijkste moment? "Eén van de mooiste momenten was dat wij in de eerste helft van het seizoen met veel publiek langs de kant wonnen van Ajax", memoreert Kevin. "En dat wij ons met onder 13 plaatsten voor de top acht in de tweede helft van het seizoen." Van een dieptepunt was voor hem geen sprake. "Moeilijk was wel dat wij het in die top acht heel lastig hebben gehad, wat ook blijkt uit sommige grote nederlagen. Maar ik ben ook trots op hoe de ploeg daar weer uitgekomen is en dat de afstand tussen ons en de teams daarboven minder groot is geworden. Dat zegt iets over het karakter van de ploeg. Ging bij sommige grote uitslagen de kop nog wel eens naar beneden, nu zie je spelers de rug rechten."

Lisa noemt als hoogtepunt het Paastoernooi om de Madrid Football Cup. "Hoe wij het daar hebben gedaan tegen teams van topclubs van een jaar ouder, maar ook de hele reis en de ervaring om in het buitenland met elkaar op te trekken, inclusief het team van onder 17." Ook de deelname aan een zelf opgezette competitie met top-meidenteams uit Nederland (Ajax en Feyenoord) en België (Racing Genk en Club Brugge) vond zij memorabel. "Voor onze meiden was dat bijzonder, omdat zij in de competitie tegen jongens spelen. Op basis van die wedstrijden is het lastig te meten waar we staan. In wedstrijden tegen meiden van andere topclubs zie je dat wel." Waar zij het het moeilijkst mee had, was dat liefst drie van haar speelsters werden getroffen door een gescheurde kruisband. "Ik weet zelf heel goed wat hen te wachten staat en hoe moeilijk het is heel lang niet te mogen voetballen." Extra pijnlijk is dat ADO Den Haag Vrouwen er juist veel aan doet om kruisbandblessures te voorkomen. "Wij doen het maximale om speelsters daarin te begeleiden, ook in de vorm van individuele programma's."

Nederlagen niet van invloed op stemming in huize Compier-Guijt

Omgaan met nederlagen
De teams van Lisa (tegen jongens) en Kevin liepen dit seizoen vaak tegen nederlagen aan. Hoe belangrijk zijn uitslagen voor opleidingsteams? "Uiteindelijk gaat het bij ons om de ontwikkeling van spelers en van een speelwijze waarin zij ook steeds beter met elkaar gaan voetballen", weet Kevin. Dat wil niet zeggen dat uitslagen er niet toe doen, vooral omdat zij kunnen zorgen voor succesbeleving. "Ten slotte moeten spelers ook ergens nieuwe energie en een positief gevoel uit kunnen halen. Dat spelers zich goed ontwikkelen, wil je ook terug kunnen zien op de ranglijst. Bij ADO Den Haag willen wij vanaf een bepaalde leeftijd met de jeugd bij de top acht van Nederland spelen en dat lukt momenteel vrij aardig."

"Omdat wij in de competitie tegen jongens spelen, weten wij dat wij meer wedstrijden verliezen dan winnen", is Lisa realistisch. "Jongens zijn nu eenmaal fysiek sterker en kunnen in de omschakeling gebruik maken van hun grotere snelheid. Als je daardoor meerdere wedstrijden op rij verliest, kunnen meiden wel het gevoel krijgen dat zij zichzelf niet meer ontwikkelen. Daarom oefenen wij ook tegen andere meidenteams, zodat zij daar hun succesbeleving uit kunnen halen." Op de stemming bij Kevin en Lisa thuis zijn verliespartijen in ieder geval niet van invloed. "Wij weten nu ook goed van elkaar hoe de ander op een nederlaag reageert."

Nederlagen niet van invloed op stemming in huize Compier-Guijt

Visie en regie
Met de ervaring die zij inmiddels als jeugdtrainers hebben opgedaan, hebben Kevin en LIsa ook al scherp wat zij in de toekomst willen bereiken. "Ik zie mijn toekomst meer aan de beleidsmatige kant, als manager van een jeugdopleiding", vertelt Kevin. Daarom wil hij de KNVB-opleiding Hoofd Opleiding Pro gaan doen. "Ik denk dat ik in die rol meer voor de club kan betekenen, vind het ook leuk een visie uit te dragen en regie te nemen."

Lisa wil zich in eerste instantie vooral doorontwikkelen als trainer. "Ik vind het heel leuk de meiden onder 16 te trainen en vind het ook mooi dat ik hen door mijn eigen ervaring bij de beloften mee kan nemen in het proces dat zij in de opleiding nog gaan doorlopen." Door haar jaar bij de jeugd van FC Utrecht heeft Lisa als trainer kijk op het verschil tussen voetballende jongens en meiden."Meiden willen vooral heel goed doen wat je hen hebt gezegd, zijn erg taakgericht. Gevolg is ook dat zij minder creatief omgaan met bepaalde situaties." Haar ambitie is om uiteindelijk hoofdtrainer te worden, het liefst van ADO Den Haag Vrouwen. "Het is mooi dat ik hier volgend seizoen de mogelijkheid krijg als assistent-trainer mee te kijken bij het eerste elftal."

Nederlagen niet van invloed op stemming in huize Compier-Guijt

Niet jaloers  
In afwachting van de door heel ADO Den Haag vurig gewenste hereniging van mannen en vrouwen, meiden en jongens in het Zuiderpark werken Kevin en Lisa - net als ooit ADO en Holland Sport - nu nog gescheiden op De Aftrap en Houtrust. Zijn zij wel eens jaloers op iets in de voetbalomgeving van de ander?

"In ieder geval niet op de faciliteiten, want op De Aftrap is alles goed georganiseerd", vindt Kevin. "Het is wel zo dat bij de vrouwen de organisatie compacter, kleinschaliger is, waardoor je snel met anderen kan schakelen." Wat Lisa betreft, is het woord jaloers zeker niet van toepassing. "Maar ik zou best willen werken met de faciliteiten van De Aftrap, bijvoorbeeld voor video-analyse en krachttraining. Wij doen met de meiden ook aan krachttraining, maar dan wel op het veld en niet in speciale ruimtes."

Is het geen handicap dat toptalenten bij de jongens veel sneller worden weggekaapt dan bij de meiden? "Dat is in het verleden veel gebeurd, maar nu toch al minder", ziet Kevin. Lisa tekent daarbij aan dat een groot verschil is dat er bij de opleidingsteams van de vrouwen nog geen sprake is van contracten, terwijl jongens al vanaf hun 17de met een aanbieding kunnen worden verleid. "Wat wij vooral proberen te bieden, is een goed georganiseerde jeugdopleiding, een op het individu afgestemd plan en een omgeving waarin zij zich thuis voelen, zodat de drang om ergens anders te kijken minder wordt", heeft Kevin het laatste woord.

Foto's: ADO Den Haag en Carlo Bol

Datum: 26-05-23

SPONSOREN