Meiden onder 16 laten held Trojaanse oorlog ontsnappen, beloften sparen Feyenoord niet

Na de sneeuwstorm die vrijdag zelfs profclubs een halt toe riep, scheen zaterdag de lentezon op Houtrust. Helaas konden de meiden onder 17 van ADO Den Haag Vrouwen dat niet vieren met een zege. De meiden onder 16 hadden bij KMD ook geen reden voor een feestje (3-1). Zondag lieten zij een uitgelezen mogelijkheid liggen om zegevierend uit Amsterdam terug te keren. De beloften wonnen wel op bezoek bij Feyenoord.

Ondanks het ontbreken van de door haar land opgeroepen Poolse topschutter Siwa Kuprowska waren de meiden onder 17 zeker niet de mindere van de jongens onder 16 van Wilhelmus. Voor de rust had de thuisploeg, aangedreven door het middenveldtrio Fien Leijdekker, Anouk van Sint Annaland en Felicia de Zeeuw, voetballend het heft in handen. Het doelnet bleef echter onberoerd. Maaike van Dongen schoot na een goede combinatie naast. Een voorzet van De Zeeuw was te hoog voor de in de spits geposteerde Olivia Verbeet. Een corner en een schot van De Zeeuw werden door de keeper gepakt. En een vrije trap van Anna Abspoel ging net naast. Van grote afstand liet Leijdekker de sluitpost wel kansloos met een lob. De bal ketste van de kruising terug het veld in. Aan de andere kant gaf de Haagse verdediging weinig weg en greep Dille de Kuiper de keren dat dat nodig was kordaat in. Toen Wilhelmus haar toch wist te passeren, bracht de lat redding.

Met Alice Reto als pinch-hitter ging ADO Den Haag na de thee op zoek naar de winst. Wilhelmus zorgde echter al snel twee keer voor een ijskoude douche: 0-2. Na goed voorbereidend werk van Cheraya Zwarts probeerde De Zeeuw iets terug te doen. Haar poging eindigde tegen de rug van een tegenstander. Door goed storen gaf Zwarts ook Reto een kans. Haar uithaal zeilde over het doel. Met een gestopte vrije trap van Abspoel en een voorzet van Reto die geen medespeelster vond, verdwenen de laatste mogelijkheden op een comeback. Vijf minuten voor tijd ,moest de goed keepende De Kuiper nog wel een keer vissen: 0-3.

Op de linker Maasoever bij het gastvrije LMO speelden de beloften zaterdag een nuttige oefenwedstrijd tegen Feyenoord. Onder aanvoering van captain Anne van Egmond liepen de gasten eerst uit naar 0-3, voor Feyenoord iets terug kon doen. Wendy Balfoort was in de eerste helft tweemaal trefzeker. Zij opende de score na een assist van een verdedigster van Feyenoord en trof opnieuw doel na een solo-actie van Iris Remmers. De gretige Gina Viehoff vierde na de pauze haar rentree met nummer drie. Na een corner op maat van specialiste June Burgers kopte Balfoort haar het leer voor de voeten. Met belangrijke reddingen en solide keeperswerk liet Loïs Wieringa weer zien een prima sluitpost te zijn. In de slotfase maakte Fleur de Bruijn uit de meiden onder 17 haar debuut onder de lat van de beloften. 

Meiden onder 16 laten held Trojaanse oorlog ontsnappen, beloften sparen Feyenoord niet

De meiden onder 16 namen zondag in Amsterdam de leeftijdgenoten van Ajax een helft lang stevig in de tang. De thuisclub kreeg 40 minuten lang nauwelijks de gelegenheid om van eigen helft te komen. De Haagse suprematie leverde voldoende kansen op om de wedstrijd te beslissen. Jasmijn Windhorst was de doelvrouw al voorbij, maar was net voldoende uit balans gebracht om niet uit te kunnen halen. Na een flitsende combinatie met Floortje Bol schoot Victoria Boerboom rakelings naast. Na de bal zelf te hebben onderschept, vond Lotte Vermeulen het net met een juweel van een lob: 0-1. Er volgden meerdere mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Ook Vermeulen snelde de goalie voorbij, maar kon de bal niet binnen houden. Na goed voorbereidend werk van Windhorst mikte Bol naast. Een poging van Jet van Mierlo werd gekeerd. Daisy de Zwart bracht Windhorst in stelling. Haar hakbal werd geblokt. Een fantastische trap van Tyara Volwerk zette Vermeulen vrij voor het doel. Haar poging leverde niet meer dan een corner op. En toen, op slag van rust, leverde de eerste echte aanval van Ajax ook nog de gelijkmaker op.

Na de pauze waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd. Opnieuw stichtte ADO Den Haag veel gevaar. Inge van Lenthe zette Bol op het spoor van een nieuwe voorsprong. De spits zette haar verjaardag extra luister bij met een boogbal om in te lijsten: 1-2. Met een goede ingreep voorkwam Maira Boosman een Amsterdamse doorbraak. Niet veel later moest Simone HIllenaar toch vissen op een schot van buiten de zestien. De gasten zetten alles op alles om de winst binnen te halen. Een inzet van Vermeulen verdween via de vingertoppen van de doelvrouw voorlangs het doel. Een vrije trap van Boerboom schampte het hoofd van Isis Kolfoort. En in de laatste minuut kende ook een poging van Van Mierlo uit een hoekschop geen succes. Aan de andere kant voorkwam Sam van den Akker averij met een perfect getimed blok.

Meiden onder 16 laten held Trojaanse oorlog ontsnappen, beloften sparen Feyenoord niet Meiden onder 16 laten held Trojaanse oorlog ontsnappen, beloften sparen Feyenoord niet Meiden onder 16 laten held Trojaanse oorlog ontsnappen, beloften sparen Feyenoord niet

Actiefoto's: Carlo Bol

Datum: 11-03-23

SPONSOREN