Voorbeschouwing Wartburgia - ADO Den Haag Vrouwen

Zaterdag 25 februari begint ADO Den Haag Vrouwen aan het nieuwe seizoen van de TOTO KNVB Beker. Voor de derde maal is Wartburgia de tegenstander in de achtste finale. Op 14 februari 2015 werd het na een vroege rode kaart voor de thuisploeg, 0-4 in Amsterdam, dankzij treffers van Michelle Vrieling, Tessa Oudejans, Renate Jansen en Franca van de Kuilen. Op 10 maart 2018 zegevierde ADO Den Haag Vrouwen na een 2-1 achterstand alsnog met 2-4. Een hattrick van Nadine Noordam en een eigen doelpunt zorgden voor de Haagse productie.

Wartburgia stroomde in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker in. Als koploper van een groep met WV-HEDW, CVV Berkel en RVVH stootte de club door naar de tweede ronde. Met zeges op VV Trekvogels (4-0), ADO '20 (2-1) en Be Quick '28 (4-3) plaatste de huidige nummer vijf van de Topklasse zich uiteindelijk voor de achtste finales. Sinds de invoering van de Eredivisie is het de achtste maal dat Wartburgia bij de laatste zestien staat. Alleen in 2009, toen de Eredivisieclubs uit de achtste finale werden gehaald, kwam de Amsterdamse club voorbij die fase. In de tussenronde voor een plek in de halve finale was Oranje Nassau uiteindelijk met 3-0 te sterk.

ADO Den Haag Vrouwen kent een uitstekende bekerhistorie. Viermaal stond de Residentieclub al in de finale. In 2012, 2013 en 2016 ging de KNVB Beker naar Den Haag. Twee jaar geleden was PSV in de eindstrijd met 1-0 te sterk. De laatste drie reguliere edities reikte de huidige nummer vier van de Eredivisie minimaal tot de halve finales.

Voorbeschouwing Wartburgia - ADO Den Haag Vrouwen

“Ik won al tweemaal de beker van België, dus ik weet hoe zoet die overwinning in de finale smaakt,” zegt Chloé Vande Velde, die eerder acht seizoenen speelde voor KAA Gent. “Het zou dus uiteraard heel mooi zijn mochten we met ADO Den Haag Vrouwen de beker winnen. Maar we bekijken het wedstrijd per wedstrijd en dat begint zaterdag. Wij gaan de lijn proberen door te trekken van onze goede competitiewedstrijd voor de interlandperiode en kijken niet teveel vooruit, maar focussen ons eerst op deze achtste finale.”

Sinds haar overstap naar de Eredivisie afgelopen zomer staat de 25-jarige Belgische middenveldster vrijwel elke wedstrijd in de basis. “Ik ben heel blij dat ik de overstap gemaakt heb van de Belgische Superleague naar de Eredivisie. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en bij ADO Den Haag Vrouwen werd ik met open armen ontvangen. Naast de periode waarin ik revalideerde van mijn enkelblessure ben ik een vaste waarde op het middenveld, mijn voorkeurspositie. Ik ben dan ook gekomen om het team te helpen naar een zo hoog mogelijke plaats in de competitie en zo ver mogelijk te geraken in de beker.”

Voorbeschouwing Wartburgia - ADO Den Haag Vrouwen

Te beginnen zaterdag tegen Wartburgia. “We speelden in de voorbereiding op het huidige seizoen al een oefenwedstrijd tegen elkaar, die wij met 3-0 wonnen. De ploeg is ons dus niet onbekend. We zijn nu wel al een half seizoen verder, dus we mogen ze zeker niet onderschatten. Zij spelen bovendien voor eigen publiek, dus ze zullen er alles aan doen om ons te verslaan.”

De wedstrijd Wartburgia – ADO Den Haag Vrouwen wordt op zaterdag 25 februari gespeeld op Sportpark Drieburg, gelegen aan de Kruislaan 4 in Amsterdam. Aftrap is om 13:15 uur.

Tekst: Ivo Schimmel
Fotografie: Eric de Wit

Datum: 24-02-23

SPONSOREN