Voorbeschouwing Ajax – ADO Den Haag Vrouwen

Als nummer vier van de Eredivisie ging ADO Den Haag Vrouwen de winterstop in. Vrijdag 20 januari wordt de competitie hervat op bezoek bij Ajax. Beide elftallen stonden 33 keer eerder tegenover elkaar in competitieverband. Viermaal was er een Haagse zege, tegenover negentien nederlagen. De overige tien confrontaties deelden beide elftallen de punten. Eerder dit seizoen won Ajax in het Bingoal Stadion met 0-3.

Ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft ging Ajax op trainingskamp in Valencia. Daarna speelde het elftal vorige week zaterdag nog een oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. De huidige nummer zes van de Duitse Bundesliga won in 2x50 minuten, mede dankzij doelpunten van de Nederlandse speelsters Eva van Deursen en Jill Baijings, met 2-4.

Voorbeschouwing Ajax – ADO Den Haag Vrouwen

Ajax kende een hele goede eerste seizoenshelft. De nummer twee van vorig seizoen won negenmaal en verloor alleen het duel met koploper FC Twente. Met 27 punten uit tien wedstrijden staat de Amsterdamse club op de tweede plaats, met al een gat van acht punten op de achtervolgers. De ploeg kreeg bovendien nog maar zeven doelpunten tegen.

In aanloop naar de tweede seizoenshelft begon ADO Den Haag Vrouwen het jaar 2023 met een oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle. Het elftal van Sjaak Polak won in Rijswijk dankzij doelpunten van Daniëlle Noordermeer en Dante Wammes met 2-0 van de nummer zeven van de Eredivisie. Vervolgens vertrok de ploeg eveneens voor een trainingskamp naar Spanje. Tijdens het trainingskamp in Salou stond een oefenwedstrijd op het programma tegen Levante Las Planas, de nummer elf van de Primera División. Treffers van Liz Rijsbergen, Jaimy Ravensbergen en Vanessa Susanna zorgden voor de 1-3 zege.

ADO Den Haag Vrouwen ging niet met een goed gevoel de winterstop in. Na drie overwinningen op rij, was Feyenoord in de laatste speelronde met 0-2 te sterk. Met zestien punten uit tien wedstrijden staan de groengelen nog wel knap op de vierde plaats, slechts drie punten achter Fortuna Sittard. Dit is mede te danken aan de hechte Haagse defensie, die met tien tegentreffers na FC Twente en Ajax het minst gepasseerd is. Om de achterstand richting het podium te overbruggen, is echter wel de eerste competitiezege op Ajax sinds 27 september 2019 noodzakelijk. Chasity Grant, nu spelend voor de tegenstander, scoorde destijds het enige Haagse doelpunt.

De wedstrijd Ajax – ADO Den Haag Vrouwen wordt op vrijdag 20 januari gespeeld op Sportpark De Toekomst, gelegen aan de Borchlandweg 18 in Amsterdam-Duivendrecht. Aftrap is om 19:30 uur.

Tekst: Ivo Schimmel
Fotografie: Eric de Wit

Datum: 20-01-23

SPONSOREN