Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (2)

Het was dit jaar vijftien jaar geleden dat de Eredivisie Vrouwen werd opgericht. ADO Den Haag was destijds één van de zes founding mothers. Sinds 2007 hebben de Haagse vrouwen in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal geducht aan de weg getimmerd. Eén landstitel en drie KNVB-bekers zijn tastbare bewijzen. Reden genoeg om in drie delen nog eens terug te blikken op de jonge maar rijke historie van ADO Den Haag Vrouwen. 

Een nieuw begin
Beschikt ADO Den Haag medio 2012 over een succesteam dat Sarina Wiegman ook in de Champions League kansen toedicht, in de zomer komt daar radicaal verandering in. De N.V. wil niet verder met het vrouwenvoetbal. Alleen een reddingsoperatie van Kees en Karin Punt, met de business-box En un momento d'ADO sponsor van de mannen en vrouwen, voorkomt dat de vrouwen helemaal uit de Hofstad verdwijnen. Wiegman moet het wel doen met een selectie waaruit liefst twaalf gewaardeerde krachten zijn vertrokken, onder meer naar de net met vrouwenvoetbal gestarte topclubs Ajax en PSV. 

Met tal van nieuwelingen, onder wie de buitenlandse versterkingen Brittany Persaud, Teresa Noyola en Libby Guess, presteert het vernieuwde team toch al snel ouderwets goed. De Eredivisie Vrouwen is opgegaan in een met België gevormde grensoverschrijdende competitie: de BeNe League. In de openingswedstrijd om de BeNe Super Cup doen de Haagse vrouwen in Mechelen (Achter de kazerne) niet onder voor de Belgische kampioen Standard Luik, maar verliezen ongelukkig met 1-0. Een thuisnederlaag bij de competitiestart (3-0 tegen de combinatie van PSV en FC Eindhoven) komt hard aan. Het team van Wiegman herstelt zich echter onmiddellijk. In het eerste thuisduel dat Studio Sport haalt, wordt daarna ook Ajax aan de zegekar gebonden (2-1). In Amsterdam gaan de Ajacieden nog eens over de knie dankzij een juweel van een lob van Guess (2-1). Het eerste deel van de competitie levert uiteindelijk een tweede plaats achter FC Twente op in de BeNe League Orange. Met Twente, Ajax en PSV strijdt ADO Den Haag na de winterstop tegen de Belgische top 4 om de eerste BeNe League-titel.

Russische campagne
De loting voor de Champions League heeft een krachtmeting met de Russische kampioen Rossiyanka opgeleverd. Om maar van de partij te kunnen zijn, laat libero Sylvia Nooy zich zelfs door een voet in het gips niet weerhouden om zich voor de eerste training van het nieuwe seizoen te melden. "Ik vond het belangrijk om in een grotendeels nieuw team team met veel jonge meiden vanaf het begin een steentje bij te dragen aan het groepsproces." Uitgerekend zij is in de eerste minuut van de thuiswedstrijd tegen de Russinnen zo ongelukkig een strafschop te veroorzaken. Met haar team knokt zij zich over die tegenslag heen, maar het eindresultaat is een geflatteerde nederlaag (4-1). De knappe revanche in de return (2-1 winst) is helaas niet genoeg om verder te bekeren. ADO Den Haag TV brengt de Russische Champions League-trip uitgebreid in beeld.

Moet ADO Den Haag in het gevecht om de eerste BeNe League-kroon allengs afhaken, het toernooi om de KNVB-beker biedt een alternatieve route naar succes. Zelfs zonder Noyola en Guess (die allebei een transfer naar de Amerikaanse profcompetitie hebben verdiend) wordt via zeges op Fortuna Sittard (7-0), Telstar (4-2) en PEC Zwolle (3-2) wederom de finale bereikt. Als tegenstander wacht het net tot kampioen gekroonde FC Twente. In de duinen van Katwijk brengt nieuwe belofte Lineth Beerensteyn haar ploeg aan de leiding. Twente weet die achterstand nog weg te poetsen, waardoor strafschoppen de beslissing moeten brengen. Barbara Lorsheyd keert de eerste elfmetertrap met een katachtige reflex. Sheila van den Bulk zorgt er met de laatste pingel voor dat de KNVB-beker mee teruggaat naar de Hofstad (5-4).

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (2)

In de voorbereiding op het volgende seizoen baart ADO Den Haag internationaal opzien door in het DHC-stadion in Delft het nationale elftal van Australië te verslaan (1-0). In de strijd om de KNVB-beker laat de bekerhouder zich verrassen door Buitenveldert (3-4 na strafschoppen). In de BeNe League wisselt het team van Wiegman prima resultaten af met mindere verrichtingen. Tegen onze zuiderburen worden overwinningen geboekt  bij Anderlecht (4-1), Lierse SK (3-2), Antwerp (3-0 in de Hel van Deurne) en AA Gent (4-0). Thuis worden onder meer Oud-Heverlee Leuven (3-0) en Antwerp (een recordscore voor eigen publiek van 8-0) geklopt. Zelfs kampioenskandidaat Standard Luik (1-0) wordt in de Residentie een kopje kleiner gemaakt. De grootste tegenvaller komt aan het einde van het seizoen. Met een aanstelling als assistent-bondscoach doet de KNVB Wiegman een aanbod dat zij niet kan weigeren.

Eén ding is zeker
Na drie succesvolle seizoenen als assistent van Sarina Wiegman treedt Marcel Valk aan als de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag Vrouwen. Als profvoetballer maakte hij nog deel uit van de FC Den Haag-kerstboom van trainer Co Adriaanse. Bij de start van de voorbereiding verwelkomt hij twee Europese kampioenen in het Kyocera Stadion. Doelvrouw Jennifer Vreugdenhil en Lineth Beerensteyn hebben met het team onder 19 Nederland de allereerste titel in het vrouwenvoetbal bezorgd. Met vlotte overwinningen op Anderlecht (3-1) en Heerenveen (3-0) kent Valks team een vliegende start. Dan maakt Standard Luik met tien tegen elf duidelijk dat de kloof naar de top nog behoorlijk groot is (2-1).

Verdwijnt een BeNe League-titel snel uit zicht, in het bekertoernooi blazen de Haagse vrouwen wel weer flink in de bus. Via Wartburgia (4-0) en PEC Zwolle (5-1) wordt de halve finale tegen FC Twente bereikt. In Hengelo lijkt een stunt in de maak. In een adembenemend cupduel zet Beerensteyn met twee treffers een achterstand om in een voorsprong. Twente maakt van een makkelijk gegeven strafschop gebruik om nog op gelijke hoogte te komen. Penalty's maken ook uit wie zich plaatst voor de eerste van drie achtereenvolgende finales in het Kyocera Stadion. ADO Den Haags eeuwige topscorer Renate Jansen heeft de beslissing op haar voet, maar stuit met de vijfde elfmetertrap op keeper Sari van Veenendaal. Die klap komt haar ploeg niet meer te boven. De tukkers strooien later zout in de wonde door behalve de KNVB-beker ook Renate Jansen binnen te halen. Dat Beerensteyn door de trainers van de BeNe League wordt verkozen tot speler van het jaar, is niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (2)

Oude liefde
Tijdens het derde seizoen besluit de KNVB een einde te maken aan de BeNe League. Wat voor de Nederlandse clubs rest, is een Eredivisie met niet meer dan zeven deelnemers. Met de komst van onder meer het spitsentrio Kirsten Koopmans, Dominique Vugts en Pia Rijsdijk en de voor de tweede keer bij haar oude liefde teruggekeerde Lisanne Grimberg ondergaat de Haagse selectie een flinke gedaanteverwisseling. Voor de laatste kampioen van de Eredivisie (in 2012) is titelprolongatie snel uit zicht. Beste resultaten zijn thuisoverwinningen op PSV (5-1) en FC Twente (1-0) en een puntendeling onder de rook van de Johan Cruijff Arena (0-0). De drie volgende confrontaties met Ajax gaan allemaal verloren. De laatste ontmoeting is wel goed voor een nieuw record voor het Kyocera Stadion: 6.250 toeschouwers.
    
Inmiddels traditiegetrouw bewaart ADO Den Haag de beste prestaties voor de bekerstrijd. In Klaaswaal is de wedstrijd tegen SSS goed voor een half dozijn treffers (6-1). In Huissen neemt RKHVV brutaal de leiding, maar is daarna niet opgewassen tegen de Haagse stormloop (6-1). De loting voor de halve finale levert een thuiswedstrijd op tegen Buitenveldert, dat met 3-1 wordt geklopt. Tegenstander in de eindstrijd is Ajax, dat dan net het kampioenschap aan FC Twente heeft verspeeld. 

Zelden heeft een ploeg zich zo nauwgezet op één wedstrijd voorbereid als ADO Den Haag doet in de vier weken tussen de halve finale en het beoogde hoogtepunt van het seizoen. Met de reservespelers in de rol van de Ajacieden slijpen de trainers Marcel Valk, Lydia de Vos en Gert-Jan Dupon onder supervisie van oer-ADO'er Alex Scholte  (voor de club actief als jeugdspeler, trainer, opleider en technisch coördinator) training na training na training de gewenste speelwijze bij de spelers in. Het resultaat is een perfecte voorstelling. Ajax wordt 90 minuten lang bijna geen kans geboden. Op slag van rust breekt een modelaanval de wedstrijd open. Grimberg geef met een lange pass Rijsdijk de ruimte. Zij stuurt twee Amsterdammers het Haagse Bos in en legt de bal panklaar voor Beerensteyn, die onverbiddelijk toeslaat: 1-0. In de tweede helft brengt de Haagse elf Scholte's motto 'liever een dwarslaesie dan een doelpunt tegen' in de praktijk. Hélène Heemskerk neemt als derde captain van ADO Den Haag Vrouwen de KNVB-beker in ontvangst uit handen van Lex Schoenmaker.

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (2)

Portretten: Marcello & Els

Datum: 28-11-22

SPONSOREN