Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (1)

Het was dit jaar vijftien jaar geleden dat de Eredivisie Vrouwen werd opgericht. ADO Den Haag was destijds één van de zes founding mothers. Sinds 2007 hebben de Haagse vrouwen in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal geducht aan de weg getimmerd. Eén landstitel en drie KNVB-bekers zijn tastbare bewijzen. Reden genoeg om in drie delen terug te blikken op de jonge maar rijke historie van ADO Den Haag Vrouwen. 

Een valse start
Het moet welhaast een unicum zijn in de rijke historie van de Europa Cup: een gloednieuw team, met zegge en schrijve één oefenpartij op de conduitestaat, dat onmiddellijk mag aantreden voor het bal der landskampioenen. Deze eer valt ADO Den Haag in de zomer van 2007 te beurt, nadat het met vijf andere Nederlandse profclubs aan de wieg heeft gestaan van de nieuwe Eredivisie voor vrouwen. Rob Reijenga heeft zich daarvoor als lid van de Raad van Commissarissen van ADO Den Haag sterk gemaakt. "Ik heb gezegd dat het vrouwenvoetbal de club positieve aandacht kon bezorgen. Ik vind het overigens ook een plicht van een bvo (betaald voetbalorganisatie, red.) om de voetballende vrouwen de kans te geven zich in hun sport verder te ontwikkelen."

ADO Den Haags nieuwe vrouwentak dankt het Europese toegangsbewijs aan Ter Leede, dat onder leiding van trainer Sarina Wiegman als laatste amateurteam de landstitel bij de vrouwen heeft behaald. De vorming van de Eredivisie zorgt daarna voor een ware exodus uit Sassenheim. Met Wiegman verhuizen liefst negen spelers mee naar de Residentie. Omdat ADO Den Haag en Ter Leede ook nog eens een samenwerking op het gebied van vrouwenvoetbal zijn aangegaan, is de Haagse vertegenwoordiging in het Europa Cup-toernooi een logische keuze. 

Is de vrouwenselectie voor de meeste Haagse voetballiefhebbers nog een onbeschreven blad, dat geldt zeker niet voor de trainer. Als 104-voudig international, deelnemer aan het eerste officieuze WK voor vrouwen in 1988, voetbalstudent aan de Universiteit van North-Carolina en jeugdtrainer bij de KNVB  beschikt Wiegman over een indrukwekkend cv. Daar komt bij dat zij als kind van de stad al een band met ADO Den Haag heeft en bij de A-jeugd van de club in het seizoen 1995-1996 zelfs stage liep voor haar trainersopleiding. "Met mijn ervaring, kennis en vaardigheden hoop ik later als trainer bij te kunnen dragen aan de verbetering van de kwaliteit van het vrouwenvoetbal", keek zij toendertijd vooruit. Het blijken profetische woorden te zijn.

De voorbereiding op het eerste Eredivisieseizoen is net begonnen, als ADO Den Haag moet aantreden voor de eerste kwalificatieronde van de UEFA Women's Cup. Na het allereerste oefenduel (bij onze zuiderburen tegen de Belgische kampioen Rapide Wezemael, gewonnen met 1-0) mogen de troepen van Wiegman het op de verre Faröer Eilanden opnemen tegen de gastvrouwen van Klaksvíkar Ítróttarfelag (1-1) en de titelverdedigers van Finland (FC Honka Espoo, 0-1) en IJsland (Valur Reykjavik, 1-5). Het ene behaalde puntje is onvoldoende voor een vervolg van het Europa Cup-avontuur.

De Europese krachtmetingen vormen wel een ideale aanloop naar de start van de Eredivisie. In een competitie waarin de beste Nederlandse spelers zo evenwichtig mogelijk over de zes teams zijn verdeeld, kennen de Haagse vrouwen net zo'n raketstart als ooit de mannen in hun sterkste Eredivisieseizoen 1970-1971. In hun eerste wedstrijd in de nagelnieuwe voetbalarena in het Forepark verslaat ADO Den Haag Willem II (1-0) en bindt vervolgens ook Heerenveen (2-1), FC Utrecht (3-0) en AZ (1-0) vol overtuiging aan de zegekar. Als trotse koploper treden de Haagse vrouwen aan voor een tweestrijd met runner-up FC Twente. De eerste topconfrontatie eindigt gelijk (1-1). In de tweede ontmoeting in Hengelo nemen de pupillen van Wiegman wel de leiding, maar moeten ten slotte hun eerste nederlaag incasseren (3-2). 

Daarmee breekt een mindere periode aan. Bij het ingaan van de winterstop staat ADO Den Haag nog wel tweede, maar met een flinke achterstand op de nieuwe lijstaanvoerder AZ. In het nieuwe jaar haken de Haagse vrouwen definitief af in de strijd om de titel. Niet tevreden met de gang van zaken in haar selectie schrikt Wiegman er niet voor terug voortijdig afscheid te nemen van een aantal ervaren krachten. Door een zege op de slotdag in de Utrechtse Galgenwaard (3-2 na een achterstand van 2-0) beëindigt ADO Den Haag het eerste seizoen op de vierde plaats.

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (1)

Always the bridesmaid
Bouwend aan een team dat haar vroege succes bij Ter Leede (behalve kampioen ook winnaar van de KNVB-beker) een vervolg kan geven, laat Wiegman opmerkelijk genoeg twee van haar drie internationals (Dyanne Bito en Nangila van Eyck) vertrekken. In hun plaats maken onder anderen de jonkies Lucienne Reichardt, Lisanne Grimberg en Renate Jansen hun opwachting. Met Grimberg en Jansen als productief spitsenduo mengt ADO Den Haag zich vanaf de competitie-opening bij de nieuwe Eredivisie-deelnemer Roda JC in de strijd om het kampioenschap. Een klassiek Haags kwartiertje in het eigen Kyocera Stadion tegen FC Utrecht (van 0-2 naar 3-2) is goed voor de koppositie, die een week later weer verloren gaat.

Met vallen en opstaan blijven de Haagse vrouwen nu wel het hele seizoen in de race. Een uitzege bij FC Utrecht in het voorjaar maakt ADO Den Haag opnieuw tot lijstaanvoerder. Schijnbaar op weg naar een nieuwe overwinning tegen Willem II gooien een strafschop en een rode kaart voor de zowel aanvallend als verdedigend onmisbare Sheila van den Bulk plotseling roet in het eten. Na het gevoelige verlies (2-5) toont de Hofstedelijke elf in de daaropvolgende topper tegen regerend kampioen AZ veel veerkracht. Grimberg (als aangever) en Jansen brengen hun ploeg aan de leiding. Doelvrouw Barbara Lorsheyd is zoals vaker dit seizoen eenvoudig niet te passeren  Uiteindelijk is het niet genoeg om de Alkmaarders nog van de eerste plaats te verdringen. De tweede plaats is echter wel een bewijs van de progressie die het team onder Wiegman heeft gemaakt. De documentaire Mooie Benen, die de VPRO tijdens het seizoen heeft geschoten, is een zeer bezienswaardige vorm van erkenning.

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (1)

AZ op de knieën
Twee jaar na de oprichting van de Eredivisie boekt het Nederlands vrouwenelftal een ongekend eerste succes op het Europees Kampioenschap in Finland. Met linkspoot Jeanine van Dalen en de voor bondscoach Vera Pauw spionerende Wiegman als vertegenwoordigers van ADO Den Haag haalt Oranje de halve finale. Voor haar eigen team legt Wiegman de lat weer hoger."Voor mij is dit seizoen een succes, als wij erin slagen als team door te groeien." 

Haar pupillen stellen hun coach niet teleur. In de eerste helft van het seizoen krijgt ADO Den Haag onder meer AZ twee keer op de knieën. In het Kyocera Stadion is Grimberg de killer van de kampioen met een akelig precieze uithaal in de verste hoek: 1-0. Halverwege moet het team van Wiegman alleen Willem II boven zich dulden.In de tweede seizoenshelft maakt ADO Den Haag thuis tegen AZ een achterstand van 2-0 nog goed. Eind april strijden ADO Den Haag en de naar Velsen uitgeweken titelverdediger in de vierde topper nog eens om de koppositie. Een ongelukkige nederlaag (1-0) maakt van de Haagse missie een mission impossible. Dat neemt niet weg dat assistent-trainer Alex Scholte trots is op de prestaties van het nog jeugdige Haagse team. "Ik denk dat deze ploeg nog lang niet aan het eind van zijn ontwikkeling is."

In het vierde seizoen van de Eredivisie Vrouwen, inmiddels uitgebreid met VVV-Venlo en FC Zwolle, is ADO Den Haag tot op de laatste speeldag titelkandidaat. In de openingswedstrijd kloppen de Haagse vrouwen Willem II. Bij het ingaan van de winterstop wordt de verrassende lijstaanvoerder sc Heerenveen op de hielen gezeten door FC Twente, AZ, FC Utrecht en ADO Den Haag. Een Turks trainingskamp van de vrouwen, samen met de vier belangrijkste jeugdteams van ADO Den Haag, legt de basis voor een ijzersterke eindsprint. Na een overwinning in een cruciale kraker in Enschede (2-0) beschikt de ploeg van Wiegman op de slotdag over een superieur doelsaldo. maar FC Twente heeft één puntje meer. De zoveelste klinkende zege tegen FC Utrecht (4-0) is niet genoeg om daar verandering in te brengen.

Voor het eerst manifesteren de Haagse vrouwen zich ook als cupfighters. FC Gelre (11-0) en VVV (4-0) worden afgedroogd. Aan de halve finale tegen Heerenveen begint ADO Den Haag dan ook als favoriet, maar verzuimt dat op het scorebord tot uitdrukking te brengen. In de penaltyserie betaalt de ploeg daarvoor de hoogste prijs (3-4).

Historie ADO Den Haag Vrouwen: de eerste 15 seizoenen (1)

Een double voor de eeuwigheid
Na drie achtereenvolgende tweede plaatsen begint de Haagse jacht op de landstitel gelijkenis te vertonen met de eeuwigdurende queeste naar de Heilige Graal. Met een voor het nieuwe seizoen uitgebreide selectie brengt Wiegman voor de competitie-opening in Zwolle het volgende elftal in het veld:

Barbara Lorsheyd (20 jaar) -  5de jaar ADO Den Haag
Marelle Worm (22)                  3de jaar ADO Den Haag
Leonne Stentler (25)               5de jaar ADO Den Haag
Mandy van den Berg (21)       5de jaar ADO Den Haag
Jeanine van Dalen (25)           5de jaar ADO Den Haag
Tessel Middag (18)                  nieuw bij ADO Den Haag
Jill Willmot (24)                        5de jaar ADO Den Haag
Luciënne Reichardt (20)          4de jaar ADO Den Haag
Renate Jansen (20)                 4de jaar ADO Den Haag
Lisanne Grimberg (18)             4de jaar ADO Den Haag
Marjolijn van den Bighelaar (20) nieuw bij ADO Den Haag

Voor de ogen van potentiële concurrent Telstar - het door AZ verbannen vrouwenteam is door de club uit Velsen van de verdrinkingsdood gered - geven de Haagse vrouwen een niet mis te verstane intentieverklaring af. Jansen, Van den Berg, Middag, Wilmot (2), Grimberg, Van den Bighelaar en invaller Arlette Almeida schieten ADO Den Haag naar de grootste competitiezege ooit: 8-0.  Een week later weet Telstar alleen door een klein wonder met een puntendeling (2-2) uit het Kyocera Stadion te ontsnappen. Het is een onbetekenend vlekje op een ijzersterk eerste deel van het seizoen. Heerenveen (4-1), titelverdediger FC Twente (3-1), FC Utrecht (7-0) en VVV (2-1), ze moeten er allemaal aan geloven. FC Zwolle (3-1) en Telstar (4-1) krijgen ook in de herkansing geen schijn van kans. Routinier Sylvia Nooy, sinds 2007 één van de Eredivisiepioniers bij ADO Den Haag, constateert: "Het niveau van de hele Eredivisie is nu beter, maar wij zijn echt hartstikke sterk."

Tekenend voor de nieuwe status van de Haagse toppers is dat Oranje-topscorer Manon Melis - dochter van de vroegere FC Den Haag-topscorer Harry Melis - als gast mee op trainingskamp gaat. Na een gelijkspel bij de herstart (1-1 tegen Heerenveen) vervolgt ADO Den Haag de zegetocht tegen VVV (5-1) en FC Utrecht (3-1). FC Twente doet nog  een laatste poging zand in de motor van de Haagse stoomwals te gooien (2-0). De lijstaanvoerder raakt daardoor niet van de leg en is tegen VVV (2-0), FC Utrecht (4-0) en FC Zwolle (2-1) weer perfect op schema. De thuiswedstrijd tegen Telstar eind april is met 5.800 betalende toeschouwers het best bezochte vrouwenduel ooit in het Kyocera Stadion. Het enthousiaste publiek ziet ADO Den Haag in een spectaculaire rollercoaster met 4-2 zegevieren. De vierde treffer van de van een gescheurde kruisband teruggekeerde Kimberly Vermeij is de slagroom op de taart. Puntenverlies van Twente zorgt voor een onvergetelijke apotheose: de luid bejubelde uitreiking van de kampioensschaal aan captain Jill Wilmot. Zij noemt ADO Den Haag "het meest complete team in de Eredivisie met in elke linie bepalende spelers. Onze kracht is ook dat wij al lang bij elkaar zijn en precies weten wat wij aan elkaar hebben."

In het eigen stadion  mag Wiegmans team dat voor 2.000 toeschouwers nog eens laten zien in de eindstrijd om de KNVB-beker tegen VVV. De weg naar de finale liep via Zwolle (4-1) en Zeist, waar Saestum (2-0) en FC Utrecht werden geëlimineerd (1-0). Hijgend blijven de Venlonaren nog lang in het Haagse spoor. Een versnelling in de tweede helft is de tegenstander te machtig. Eshly Bakker bepaalt de eindstand op 5-2 met de 72ste treffer van het seizoen. Behalve de allereerste double in de clubgeschiedenis vormt de eerste plaats in de eeuwige stand van de Eredivisie Vrouwen een extra reden voor een feestje. 

1. ADO Den Haag 103 wedstrijden 202 punten
2. AZ                       85                     163

3.FC Twente          103                    159
4. FC Utrecht         103                    138
5. Willem II              85                     118
6. sc Heerenveen  103                      99
7. VVV Venlo           39                      37
8. Telstar                  18                      27
9. FC Zwolle             39                      26
10.Roda JC              24                       7

Datum: 14-11-22

SPONSOREN