Prijzenpakker Lysanne van der Wal wil bij ADO Den Haag Vrouwen weer van voetbal genieten

In vier succesvolle seizoenen bij FC Twente pakte Lysanne van der Wal bijna alle belangrijke prijzen. Hoewel zij daar een gewaardeerde kracht was, besloot de Friese doordouwer een stapje terug te doen en te verkassen naar ADO Den Haag Vrouwen. In de Hofstad hoopt zij vooral veel te spelen en het plezier in voetbal terug te krijgen.

Met drie landstitels en twee keer de Eredivisie Cup bezorgde FC Twente de laatste vier seizoenen andere titelpretendenten een klein minderwaardigheidscomplex. Alleen in het wegens corona afgebroken seizoen 2019-2020 eindigden de tukkers niet bovenaan. Volgens Lysanne van der Wal was die superioriteit vooral te danken aan het feit dat FC Twente het sterkste team vormde. "Bij ons ging iedereen goed met elkaar om en hadden spelers alles voor anderen over. Om het beste team te vormen, heb je ook niet allemaal Messi's nodig, maar de beste combinatie van spelers en van koppels op het veld." De technisch directeur van de club bewaakt dat de gebruikelijke spelerswisselingen dat evenwicht niet verstoren. "Hij kijkt goed naar wat voor spelers er in de groep passen en wat er nodig is om weer kampioen te worden." Zij ondervond dat zelf aan den lijve toen zij in 2018 het Duitse Cloppenburg voor Twente verruilde. Wat haar toen geschikt maakte om de tukkers te versterken? "Ik ben een speler die altijd vol de duels aangaat, nooit opgeeft en verdedigend sterk is", schetst zij het profiel dat FC Twente trok.  

In Enschede was Lysanne vier seizoen een gewaardeerde kracht, maar blessureproblemen beperkten het aantal wedstrijden dat zij in actie kon komen. Dat speelde een belangrijke rol bij haar beslissing om deze zomer over te stappen naar ADO Den Haag Vrouwen. "Ik ben toch gaan nadenken of ik de belasting van topsport lichamelijk wel aankon. Ik leg mezelf als voetballer ook veel druk op. Misschien is het goed daar wat afstand van te nemen. Ik wil dit seizoen vooral lekker veel spelen en genieten van het voetballen. Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel weer."

Geheime wapen

Opvallend aan Lysanne's twee seizoenen in Duitsland, is dat zij daar om de haverklap deed wat haar in acht seizoenen bij Heerenveen en FC Twente nog nooit is gelukt: scoren. In totaal was zij bij onze oosterburen goed voor 16 voltreffers. "Ik speelde daar in een 4-4-2 op een andere positie", is haar verklaring. "Als nummer 6 of middenvelder aan de zijkant kwam ik veel voor de goal. De meeste doelpunten waren kopgoals", onthult zij haar geheime wapen. "Ik ben van kleins af aan altijd verdediger geweest, maar mijn trainster daar zag dat ik ook aanvallende kwaliteiten had en dat ik meer kon dan ik dacht." Dat FC Twente daar niet van profiteerde, vindt zij geen punt. "Daar speelden we anders en was verdedigen mijn rol. We hadden ook genoeg meiden met aanvallende kwaliteiten."

In de aanloop naar het nieuwe seizoen vormde Lysanne bij ADO Den Haag Vrouwen regelmatig een sterke middenveld met Louise van Oosten en een andere nieuwkomer, Chloé Vande Velde.  "Louise heeft veel loopvermogen, power en duelkracht. Chloé is van origine een echte 10, die houdt van mooi en verfijnd voetbal." Lysanne voegt daar haar defensieve kracht en bereidheid om duels aan te gaan aan toe. "Ik ben ook een speler die niet moeilijk wil voetballen, maar ballen afpakt en bij een ander inlevert." Als verdedigende middenvelder heeft zij tevens oog voor de organisatie in het veld. "Hoe lager je op het veld staat, hoe beter je overzicht over het hele veld. Maar de rol van de andere middenvelders is net zo belangrijk, ook omdat je elkaars positie moet kunnen overnemen en steeds goed moet communiceren. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren."

Met een op veel plekken weer veranderd ADO Den Haag Vrouwen kijkt Lysanne uit naar de start van de competitie. "Ik denk dat we een jong, maar kwalitatief goed team hebben, dat mooie dingen kan laten zien. In de voorbereiding hebben wij goede wedstrijden gespeeld, al kunnen er ook dingen beter. Maar al bij al zijn wij klaar voor het nieuwe seizoen."

Prijzenpakker Lysanne van der Wal wil bij ADO Den Haag Vrouwen weer van voetbal genieten

Lysanne van der Wal in duel bij haar debuut voor ADO Den Haag Vrouwen tegen Oud-Heverlee Leuven.

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 12-09-22

SPONSOREN