ADO Den Haag Vrouwen kijkt al uit naar competitiestart

Drie weken voor de start van de competitie voor ADO Den Haag Vrouwen is trainer Sjaak Polak goed op weg weer een sterk team te smeden. Een mix van gebleven sterkhouders, veelbelovende nieuwkomers en vers bloed uit de beloften maakte vrijdag korte metten met VV Alkmaar.

Na twee geslaagde oefenuitstapjes naar Duitsland begon ADO Den Haag Vrouwen op het vertrouwde Rijswijkse Sportpark Prinses Irene nog wat schuchter aan het duel met VV Alkmaar. Het duurde even voor de als back naar voren gestoven Louise van Oosten als eerste het doel op de korrel nam. Haar schot ging over. Een steekpass van Manon van Raay was net te hard voor spits Lobke Loonen. Bij de volgende Haagse aanval had de hele voorste linie de openingstreffer op de schoen. Weggestuurd door Van Oosten werd Nikki IJzerman net geblokt, de inzet van Loonen in de rebound werd van de lijn gehaald en in de herkansing vuurde Van Raay over. Daarna schoot ook schaduwspits Jaimy Ravensbergen nipt over de lat. Een doelpunt kón niet uitblijven. In de 31ste minuut was het zover. Na een dieptepass van Van Oosten liep de Alkmaarse doelverdedigster Ravensbergen ondersteboven. De scheidsrechter had geen andere mogelijkheid dan naar de stip te wijzen. Van elf meter vond Loonen feilloos de uiterste hoek: 1-0.

ADO Den Haag Vrouwen kijkt al uit naar competitiestart

De thuisclub liet daarna mogelijkheden liggen om de voorsprong uit te breiden. Lysanne van de Wal mikte eerst naast. Na een fraaie solo door het hart van de verdediging speelde Ravensbergen Van Raay vrij, maar zij raakte de bal niet goed. Kort voor de thee maakte de weer voor het Nederlands elftal opgeroepen Barbara Lorsheyd de eerste doelpoging van VV Alkmaar onschadelijk.

Met de nodige wissels van Polak kwam in het spelbeeld na de onderbreking geen verandering. Ravensbergen was drie keer na elkaar dicht bij een treffer. Op aangeven van Loonen mikte zij in het zijnet. Daarna zag zij een schot geblokt en een kopbal eindigde in handen van de doelvrouw. Een overtreding op IJzerman leverde een nieuwe strafschop op. Loonen mikte op dezelfde hoek, maar zag haar schot deze keer uit het doel gebokst. Alkmaar kreeg nauwelijks de tijd om opgelucht adem te halen. In de 52ste minuut onderschepte IJzerman de bal en zette invalster Gina Viehoff aan het werk. De spits uit de beloften speelde zich vlot vrij en joeg het leer diagonaal in de hoek: 2-0.

ADO Den Haag Vrouwen kijkt al uit naar competitiestart

ADO Den Haag bleef de tegenstander ook daarna onder druk houden. Een inzet van Ravensbergen leek op een hand te belanden, doch deze keer bleef een fluitsignaal uit. Cato Pijnacker Hordijk en Laura Dankelman gaven als invalsters snel hun visitekaartje af met respectievelijk een bottenkrakende tackle en een aandeel in een door de goed gevulde tribune met een open doekje beloonde vloeiende combinatie over links. Ravensbergen en Wendy Balfoort zagen nog schoten gekeerd. Tussendoor stonden Lorsheyd (snelle reflex) en de ingevallen Wiëlle Douma (veegde de bal daarna voor de lijjn weg) een eretreffer van VV Alkmaar in de weg.

ADO Den Haag Vrouwen kijkt al uit naar competitiestart

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 26-08-22

SPONSOREN