Costa Ricaans WK-blog (1): Liz Rijsbergen kan uitblinker worden

Met ploeggenoot Liz Rijsbergen bereidde Louise van Oosten zich deze zomer intensief voor op het WK onder 20 in Costa Rica. Op het laatste moment viel Louise af voor de WK-selectie, maar zij denkt dat Oranje het in Midden-Amerika goed kan doen en dat Liz Rijsbergen uit kan blinken.

Met trainingskampen en een oefentoernooi in Zuid-Frankrijk stond de zomer voor Louise van Oosten bijna helemaal in het teken van het komende WK onder 20 in Costa Rica. In de Sud Ladies Cup nam Nederland het op tegen de andere WK-deelnemers Mexico (0-1), Frankrijk (0-1) en de Verenigde Staten (2-2). Voelde dat toernooi al een beetje als een WK. "Wel qua niveau", zegt Louise. "Ik denk dat dit echt de top is, vooral Frankrijk en Amerika. Die hebben allebei speelsters die heel snel en fysiek sterk zijn en ook technisch vaardig." Voor Nederland stonden deze interlands echter tevens nadrukkelijk in het teken van oefenen. "Wij wilden wel winnen, maar probeerden ook veel uit. Leren stond nu op nummer 1. Op het WK moet je alleen winnen."  Wat kwam Oranje daarvoor in de oefeninterlands nog tekort? "Wij creëerden wel kansen, maar hadden vooral meer moeten scoren", is de analyse van Louise.

Costa Ricaans WK-blog (1): Liz Rijsbergen kan uitblinker worden

Ver komen

Nederland onder 20 begint het WK direct met topwedstrijden tegen Japan (11 augustus) en de Verenigde Staten (14 augustus). Daarna volgt de derde poulewedstrijd tegen Ghana (18 augustus). Louise ziet Oranje de poulefase wel doorkomen. "Aan de motivatie zal het in ieder geval niet liggen. Als de ploeg haar niveau haalt, kunnen ze ver komen." Zij verwacht ook een goed toernooi van rechtsbuiten Liz Rijsbergen. "Als zij op haar eigen positie veel aan de bal komt, kan zij veel gevaar stichten en één van de uitblinkers op het WK worden."

Louise werd op het allerlaatste moment tot een plek in de coulissen veroordeeld. Zij neemt haar ervaringen in de WK-voorbereiding echter wel mee naar het komende seizoen met ADO Den Haag Vrouwen. Wat springt er daarbij voor haar uit? "Vooral de focus voor elke wedstrijd. Een WK is niet zomaar iets. Daarom bereid je je voor elke wedstrijd heel nauwgezet voor", kent zij ook de sleutel naar het nieuwe EK-succes van ADO Den Haag-icoon Sarina Wiegman. 

Costa Ricaans WK-blog (1): Liz Rijsbergen kan uitblinker worden

Fotografie: KNVB Media

Datum: 02-08-22

SPONSOREN