Red Flame Chloé Vande Velde vindt nieuwe uitdaging achter de duinen

Na acht seizoenen bij KAA Gent verruilt Chloé Vande Velde deze zomer de geboorteplaats van keizer Karel V voor de residentie van Willem-Alexander der Nederlanden. Bij haar nieuwe club achter de duinen vindt de Belgische international een nieuwe uitdaging. als voetbalster.

Na zich met de Belgische Red Flames anderhalve maand intensief te hebben voorbereid op de eindronde van het Europees Kampioenschap in Engeland, viel Chloé Vande Velde uiteindelijk af voor de groep die het toernooi begon. Het maakt haar niet minder trots op een nieuwe mijlpaal voor de Belgische vrouwen. "Het was spijtig dat ik er niet bij was, maar ik voel mij nog steeds deel van het team. Het bereiken van de kwartfinale was een heel grote stap." Aan het eind van de voorbereiding kreeg zij uitgelegd waarom er op haar positie als aanvallende middenvelder niet voor haar was gekozen. Chloé volgde haar ploeggenoten nu tijdens een vakantie in Frankrijk en zag één van de keuzes op haar plek, Tine De Caigny, België naar de kwartfinale schieten.

Red Flame Chloé Vande Velde vindt nieuwe uitdaging achter de duinen

Van Gent

Bij het vrouwenteam van KAA Gent voelde Chloé zich acht seizoenen lang prima thuis. "Ik ben van Gent en voelde mij bij de club goed en op mijn gemak. Wij hebben ook veel goede seizoenen gehad", refereert zij onder meer aan het winnen van de Beker van België in 2017 en 2019. Vóór zij in 2014 voor KAA Gent debuteerde in het laatste seizoen van de BeNe League, kwam zij ook een seizoen uit voor Zulte Waregem. "Zij speelden één niveau lager en zo was voor mij de stap van het voetbal bij de jongens naar het damesvoetbal kleiner. Ik voetbalde toen ook nog niet zo lang." Die tussenstap hielp Chloé om bij de Buffalo's (een bijnaam die KAA Gent te danken heeft aan een bezoek aan de stad door Buffalo Bill) razendsnel uit te groeien tot een vaste waarde. Dat veel andere speelsters regelmatig van club wisselen, vindt zij niet erg opvallend. "Bij de mannen is dat niet anders. En positief daaraan is, is dat zij zo vaak een nieuwe uitdaging aangaan om beter te worden."

Heel anders

Vorig jaar maakte Chloé al een tijdelijke uitstap naar de IJslandse kampioen Breidablik. Daar ervoer zij voor het eerst aan den lijve dat het voetbal in het buitenland heel anders is dan zij gewend was in de Belgische Women's Super League. "Ik ben daar tweeëneenhalve maand geweest, werd er super ontvangen en het niveau van het voetbal was zeer goed. Ik vond IJsland ook een mooi land." Chloé stond bijna elke wedstrijd in de basis en droeg haar steentje bij aan het bereiken van de bekerfinale en de poulefase van de Champions League. Probeerde de club haar niet te verleiden om haar verblijf in IJsland te verlengen? "Ook omdat zij verder gingen in de Champions League, vroegen speelsters en de trainer mij wel om te blijven. Maar in Gent had ik ook een goede band met iedereen", legt zij uit waarom zij er toch voor koos naar huis terug te keren.

Waar het Belgische en het Nederlandse vrouwenvoetbal ten tijde van de BeNe League flink verschilden, was dat bij onze zuiderburen studie en werk meestal voor het voetbal gingen. Chloé vertelt dat dat nog niet wezenlijk is veranderd, "al zijn er wel enkele ploegen die het voetbal professioneler willen maken. Maar voor de meesten geldt dat je van het loon van het voetbal niet kan leven." Zelf deed zij buiten het veld een studie voor diëtiste, die zij vorig jaar met succes afsloot. "Ik ben daarna als diëtiste gaan werken in een groepspraktijk en werkte ook in een ontbijtbar.

Red Flame Chloé Vande Velde vindt nieuwe uitdaging achter de duinen

Goed overeen

Na haar IJslandse avontuur zelf op zoek naar een andere uitdaging, kwam Chloé in contact met ADO Den Haag. "Lobke Loonen, met wie ik bij Gent goed overeen kwam, was eerder naar ADO gegaan. Zij wist dat ze daar iemand op mijn positie zochten en wist ook dat ik aan een nieuwe uitdaging toe was." Van het een kwam het ander en zo wist de club de Belgische international tot een overgang te bewegen. Gaat zij het voetballen in de hofstad straks weer met ander werk combineren? "Ik ga mij eerst focussen op mijn nieuwe woonplaats en het voetbal. Als ik eenmaal gesetteld ben, ga ik ook proberen weer wat als diëtiste te doen, ook om nieuwe ervaring op te doen en beter te worden in mijn vak."

Over de Nederlandse Eredivisie Vrouwen heeft zij al het een en ander gehoord van andere Red Flames die al in Nederland speelden of dat straks bij Fortuna Sittard gaan doen. "Aan het eind van het seizoen heb ik de competitie zelf een beetje gevolgd. Ik heb gezien dat het niveau hier een tikkeltje hoger is en ben heel gemotiveerd om te beginnen." De naam ADO Den Haag had een ploeggenoot bij Breidablik al wel eens laten vallen. "Op dat moment stond ik daar verder niet bij stil." Maar na haar switch zocht Chloé opnieuw contact met Taylor Ziemer, die aan het seizoen 2018-2019 een groen-geel hart overhield. "Met haar speelde ik bij Breidablik vaak samen en naast het veld kwamen wij ook goed overeen. Toen zij hoorde dat ik voor ADO ging spelen, was zij super enthousiast." 

 

Tekst: Roeland Gelink

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 22-07-22

SPONSOREN