Liz Rijsbergens pre-WK-blog (2): de wedstrijden zijn het leukst

In Zuid-Frankijk zitten Liz Rijsbergen en Louise van Oosten momenteel volop in de voorbereiding op het WK onder 20 in augustus. Ondanks een nieuwe nipte nederlaag tegen Frankrijk zien de speelsters van ADO Den Haag Vrouwen Oranje zeker stappen vooruit maken.

Hoe vindt Liz Rijsbergen het om tijdens het toernooi meer dan een week met niets anders dan voetbal bezig te zijn? "Tien dagen in een volle focus voor het voetbal is af en toe wel lastig", bekent de Leidse dribbelaar. "De dagen zijn hier helemaal gepland en je hebt veel besprekingen. Gelukkig hebben we wel wat vrije tijd, waarin we andere dingen kunnen doen. Zo kunnen we gebruik maken van het zwembad, zijn we naar het strand geweest en kunnen we ook stukjes gaan wandelen. Dat was erg prettig om even lekker te ontspannen. Natuurlijk zijn de wedstrijden het leukst. Daar kijk je dan ook elke dag naar uit!"

Liz Rijsbergens pre-WK-blog (2): de wedstrijden zijn het leukst

Nederland onder 20 voor het duel met Frankrijk. Staand tweede van links Louise van Oosten.

Foto: KNVB

 

Nederland onder 20 speelde tegen Frankrijk met een compleet ander basisteam dan in de eerste wedstrijd. Het resultaat (met 1-0 verloren) was hetzelfde als tegen Mexico. Liz vond de twee wedstrijden moeilijk te vergelijken. "Allereerst waren de weersomstandigheden al anders. De eerste keer speelden we om 17:00 uur en deze wedstrijd tegen Frankrijk speelden we 's avonds om 21:00 uur. Dit scheelde veel in temperatuur. Daarnaast was Frankrijk een ander soort tegenstander dan Mexico met veel fysieke en snelle meiden. Dit vroeg om een andere speelwijze dan Mexico. Beide teams van Nederland hebben hier zeker stappen gemaakt. Natuurlijk wil je winnen, maar in deze fase is groeien als team het belangrijkst."

Liz  begon tegen Frankrijk op de bank, maar Louise van Oosten stond als rechtsback in de basis. "Louise heeft de wedstrijd prima ingevuld. Het is voor haar natuurlijk wel weer een omschakeling van het middenveld naar rechtsback, maar dat was niet te zien. Ze was veel in het spel betrokken."

Geven de tegenstanders op dit toernooi al een goede indruk hoeveel tegenstand jullie op het WK kunnen verwachten? "Dat is lastig te zeggen. De wedstrijden zijn kort op elkaar, dus zij spelen ook voortdurend met andere formaties. Natuurlijk krijg je wel een bepaalde indruk en inzicht in wat je kunt verwachten." Liz vindt Frankrijk niet goed te vergelijken met een van de teams die zij in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen tegenkomt. "De speelwijze is anders en ook de fysieke gesteldheid van deze meiden. De meesten spelen ook gewoon bij topclubs als Lyon en PSG."

Datum: 28-06-22

SPONSOREN