Twee jaar als assistent maakten Bianca Koppers een betere hoofdtrainer

Koud een week na de laatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 stond Bianca Koppers al weer te trappelen om aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen. Als nieuwe hoofdtrainer van de beloften brengt zij graag in de praktijk wat zij in twee seizoenen als assistent van Stephan Vos heeft bijgeleerd.

Na zes succesvolle seizoenen als voortrekker van het vrouwenteam van sc Monster was de rol van assistent-trainer bij de beloften van ADO Den Haag Vrouwen nieuw voor Bianca Koppers. Wat heeft haar in die functie de meeste bevrediging gegeven? "Dat ik niet het voortouw hoefde te nemen, heeft mij rust gegeven. En ik heb als assistent nieuwe en andere ideeën opgedaan. Bij Monster deed ik veel op eigen initiatief. Het was fijn om van een ander dingen te zien en te leren. Dat was ook mijn doel." Als voorbeelden noemt zij het opbouwen van de voetbalconditie en het aanbrengen van meer structuur in trainingen. Zij leverde als assistent verder met plezier haar bijdrage aan de doelen van het beloftenteam, met name het als één team functioneren om wedstrijden te winnen. "Dat werkte heel plezierig, net als het werken met een technische staf: het overleggen met elkaar, sparren, ideeën uitwisselen. Bij Monster was ik nog én hoofdtrainer, én assistent, én teamleider."

Twee jaar als assistent maakten Bianca Koppers een betere hoofdtrainer

Vers bloed

Zoals sinds de start van het belofteteam in 2014 gebruikelijk is, stroomde er de afgelopen twee seizoenen weer het nodige vers bloed door naar de hoofdmacht. In 2020-2021 maakten vier speelsters hun debuut voor de hoofdmacht, die allemaal een plaats in de A-selectie verwierven. Vorig seizoen telde zes debutanten, van wie er nog eens vier deel uitmaken van of meetrainen met de nieuwe A-selectie. Bianca vindt het fraaie cijfers, "al hebben die ook te maken met de blessures bij het eerste elftal. Maar het is heel mooi dat Sjaak Polak speelsters uit de beloften kansen geeft. Dat vormt voor de meiden die nu in de beloften spelen ook weer een drijfveer om ervoor te gaan."

Gevraagd naar wat er beter kan als het gaat om de doorstroming van beloften, zegt Bianca: "Daarin hebben wij al een stap gezet door twee speelsters continu te laten meetrainen met de A-selectie." Voorts is het de bedoeling om de beloften door middel van oefenwedstrijden aan meer speeltijd te helpen. "Door om de week een oefenwedstrijd te spelen, de ene keer een mix met speelsters van het eerste, een andere keer in samenwerking met onder 17, kunnen meiden en ook de jongeren zich sneller en beter ontwikkelen." Dat zoiets dit jaar niet mogelijk was, heeft volgens haar de ontwikkeling van speelsters in de weg gestaan.

Grote stap

Bianca ziet verder nog wel ruimte voor verbetering als het gaat om de individuele ontwikkeling van speelsters. "Er is vorig seizoen al extra ruimte geboden voor individuele training of training in linies, maar daar is weinig gebruik van gemaakt. Misschien was dat een gevolg van gebrek aan tijd van de meiden, misschien ook van bescheidenheid." Gezien het gebrek aan scorend vermogen vorig seizoen steekt Bianca zelf in ieder geval graag wat op van de spitsentraining die Richard Knopper de aanvallers van de A-selectie én de beloften geeft. "Ik zou de meiden hier extra op willen laten trainen, als onderdeel van onze gewone training of op andere momenten." 

Beschikt ADO Den Haag Vrouwen over een zeer vruchtbare eigen jeugdopleiding, Bianca is zich bewust van het feit dat de stap van beloften naar A-team groot blijft. "De stap van onder 17 naar de beloften is groot, de stap naar het eerste nog groter. Dat laatste heeft ook met ervaring te maken. Doordeweekse wedstrijden helpen om speelsters sneller op het vereiste niveau te krijgen, net als individuele trainingen. En door hen mee te laten trainen met de A-selectie, merken zij zelf wat er op dat niveau van hen wordt verwacht."

Van de speelsters die van onder 17 zijn gepromoveerd naar de beloften, speelden sommigen al een aantal keren mee op dat hogere niveau. "Het is aan de nieuwe meiden om naar het verlangde niveau toe te groeien en aan de anderen om hen het juiste voorbeeld te geven. De meiden die bij ons al eens meededen, konden merken dat er een verschil is in de beleving van de wedstrijden. Als je uit tegen Ajax moet of PSV op bezoek krijgt, is de beleving anders dan bij de competitiewedstrijden van onder 17. Vooral tegen de clubs met de grotere logo's merk je de week voor de wedstrijd dat de spanning oploopt en de drive om te spelen nog groter is."

Betere trainer

Bianca begon als assistent bij de beloften met de ambitie om een betere trainer te worden. "Dat is voor 100 procent gelukt", oordeelt zij nu. "De zes seizoenen bij Monster hadden mij al tot een betere trainer gemaakt. Als assistent heb ik nog veel meer geleerd. De opleiding voor het UEFA B-diploma (die zij net succesvol afsloot, red.) heeft daar ook aan bijgedragen."

Is Bianca daardoor nu ook een andere hoofdtrainer voor de beloften dan in haar tijd bij Monster? "Ik train nu specifieker, doelgerichter en professioneler dan twee jaar geleden. Carrière maken als voetbalster is de droom van onze beloften. Als je ze eens een dag extra vrij geeft om te herstellen, hoor je direct dat ze liever naar de club komen om toch nog iets aan voetbal te doen. Ik wil als trainer alles bieden om de meiden te helpen hun kans te grijpen, want als ik dat niet doe, doe ik de speelsters tekort."

 

Selectie beloften 2022-2023

Loïs Wieringa  -  komt van MO17

June Burgers

Femke Potjewijd

Laura Dankelman

Jill van den Ende

Nikki van den Burg  -  komt van MO17

Lynn Verhoef  -  komt van MO17

Sue van der Made  -  komt van MO17

Lauren Glotzbach  

Lotte Spekreijse

Iris Remmers  -  komt van MO17

Quinty Dupon  -  komt van MO17

Anne van Egmond

Gina Viehoff

Myrthe Korstanje

Shannon Tabi  -  komt van MO17

Celine van der Toorn  -  komt van MO17

Zenna van Delft   -  komt van Excelsior

Jade Linthorst  -  komt van Buitenveldert

Brigitte Franken  -  komt van Graaf Willem II VAC

Naar A-selectie

Isa Grimmius

Cato Pijnacker Hordijk

Vertrokken

Julia Banwari  -  gestopt

Danique Wúhl  -  naar FC Rijnvogels

Danitsja Gleijm  -  naar VS

Rozalin Özdemir  -  naar Excelsior

 

Tekst: Roeland Gelink

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 17-06-22

SPONSOREN