Finale Eredivisie Cup voor ADO Den Haag Vrouwen een brug te ver

ADO Den Haag Vrouwen is er zondag niet in geslaagd de finale van de Eredivisie Cup te bereiken. Na een prima seizoen vormde landskampioen FC Twente in de halve finale een niet te overwinnen obstakel.

Finale Eredivisie Cup voor ADO Den Haag Vrouwen een brug te ver

Trainer Sjaak Polak bracht in Enschede vier afscheid nemende speelsters in het veld: captain Gwyneth Hendriks, Amber Verspagt, Romy Speelman en Akke van den Born. Louise van Oosten, net geselecteerd voor Oranje onder 20, keerde na een schorsing terug in de basis. Liz Rijsbergen, op Hemelvaartsdag mikpunt van menige Twentse overtreding, begon op de bank.

De thuisclub zorgde voor het eerste gevaar uit een hoekschop. Speelman wist op de doellijn een tegentreffer te voorkomen. De Haagse vrouwen deden snel wat terug. Jaimy Ravensbergen kopte de bal goed door en doelvrouw Niënhuis moest alles uit de kast halen om Van Oosten van scoren te houden. In een duel van weinig kansen bracht Kalma daarna FC Twente aan de leiding: 1-0. Bij een uithaal van Dhont bleef het Haagse doel voor doorboring gespaard. Bij rust keken de gasten tegen een nipte achterstand aan.

Finale Eredivisie Cup voor ADO Den Haag Vrouwen een brug te ver

Na de pauze bracht Polak debutante Isa Grimmius in het veld voor Lorsheyd en verving hij Van Oosten en Van Raay door Jannette van Belen en Rijsbergen. De Haagse vrouwen zetten direct druk. Een schot van Ravensbergen werd ternauwernood uit het doel gehouden. Daarna moest Van Belen geblesseerd naar de kant. Belofte Gina Viehoff kwam als haar vervangster in het veld. FC Twente kreeg vervolgens een strafschop en Van Schoonhoven bracht de stand op 2-0. De laatste hoop op het bereiken van de finale was daarmee verdwenen.

De vermoeide Haagse heldinnen legden zich nog niet neer bij een nederlaag en gingen op zoek naar een aansluitingstreffer. Ravensbergen nam nog eens het doel onder vuur. Haar schot werd overgetikt door Niënhuis. Bij het aanbreken van het Haags kwartiertje werd Hendriks vervangen door Laura Dankelman. Speelman legde nog eens aan bij een vrije trap. Het projectiel van de onderwijsassistente met het gouden linkerbeen ging net over. In blessuretijd zetten de Haagse vrouwen nog één keer alles op alles. Een uithaal van Nikki IJzerman scheerde rakelings over lat. Op aangeven van IJzerman tikte Rijsbergen in, maar opnieuw wist Niënhuis redding te brengen.  

 

Karakteristieken

FC Twente - ADO Den Haag Vrouwen 2-0 (1-0)

Scoreverloop: 27. Kalma 1-0, 66. Van Schoonhoven (pen.) 2-0

Scheidsrechter: Kuiper

Toeschouwers: 269

Opstelling FC Twente:

Niënhuis; Giesen, Casparij, Van der Wal; Everaerts, Van Schoonhoven (73. Kroezen), Van Dooren, Kaptein; Stolze (46. R. Jansen), Kalma, Dhont (73. Kroese)

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen:

Lorsheyd (46. Grimmius); Vonk, Hendriks (75. Dankelman), Speelman, Douma; Verspaget, Van den Born, Van Oosten (46. Van Belen, 57. Viehoff); Van Raay (46. Rijsbergen), Ravensbergen, IJzerman

Finale Eredivisie Cup voor ADO Den Haag Vrouwen een brug te ver

Tekst: Roeland Gelink

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 29-05-22

SPONSOREN