Barbara Lorsheyd verguld met bijdrage aan Oranje-succes

Eremetaal of een Olympisch diploma hield ze er niet aan over. Toch was Barbara Lorsheyd een voortreffelijk vertegenwoordigster van ADO Den Haag Vrouwen op de Olympische Spelen in Japan.

Bijna direct na de hartverscheurende nederlaag met ADO Den Haag Vrouwen in de bekerfinale op 5 juni trok Barbara Lorsheyd de keepershandschoenen al weer aan voor de voorbereiding van het Nederlands elftal op de Olympische Spelen. Vanaf de start van het trainingskamp tot en met het allereerste Olympische optreden van het Nederlands vrouwenteam was zij als een echte full-prof twee maanden lang nergens anders mee bezig. "Door je volledig op het voetbal te richten, gaat alles beter en makkelijker", weet de doelvrouw - die al vanaf de start van de Eredivisie Vrouwen in 2007 op het hoogste niveau actief is - uit ervaring. Ook in de aanloop naar het Europees Kampioenschap in 2017 en het Wereldkampioenschap van 2019 maakte zij deel uit van de Oranje-selectie.

Barbara Lorsheyd verguld met bijdrage aan Oranje-succes

Als speelster die het voetballen combineert met een baan (als zwemlerares) is Barbara in de spelersgroep van bondscoach Sarina Wiegman inmiddels een uitzondering. "Misschien heeft er nog iemand een klein baantje, maar voor alle anderen is de focus altijd helemaal op het voetbal gericht." In de voorbereiding op de Olympische Spelen gold dat ook voor Barbara. Daar stond voor haar wel een gemis aan inkomsten uit haar werk tegenover. "Daar is met de KNVB een regeling voor getroffen", vertelt de part-timer. Over het antwoord op de vraag of zij zich ook zonder zo'n regeling in Zeist zou melden, denkt Barbara geen seconde na: "Ja." 

Wat deze voorbereiding voor Barbara speciaal maakte, was dat het nu ging om de Olympische Spelen. "Dat is een heel speciaal toernooi en dat maakte de voorbereiding extra mooi." Omdat Oranje in Japan niet in het Olympisch epicentrum Tokio was gehuisvest, werd zij niet echt bevangen door Olympische vibes. "De sfeer van de Spelen krijg je op afstand van Tokio niet mee en dat was jammer." Bij haar derde voorbereiding op een groot toernooi kon Barbara merken dat de status van het Nederlands vrouwenteam na een Europese titel en een tweede plaats op het WK is veranderd. "Je ziet dat andere landen nu naar Nederland kijken als een kanshebber en daarom ook anders tegen ons spelen. En ook de buitenwereld verwacht nu meer van het Nederlands elftal." Dat wordt door de speelsters niet als een last ervaren. "De groep doet gewoon haar ding en blijft zichzelf. Dat is ook een kwaliteit van deze selectie."

Net als in 2017 en 2019 viel Barbara uiteindelijk af voor de definitieve toernooiselectie. "Als je dat te horen krijgt, is het wel een baalmoment. Maar het geeft mij ook de motivatie om er alles aan te doen nog beter te worden en er een volgende keer wél bij te zijn." Het afgelopen seizoen was er in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen geen doelvrouw betrouwbaarder dan Barbara. "Ik ben erg gegroeid", vindt zij zelf. "Als ik kijk naar mijn hele carrière, dan waren de laatste twee seizoenen mijn beste." Waar dat aan te danken is? "Het is een stuk ervaring, waardoor je dingen sneller ziet. En het is het resultaat van keihard trainen, op elk moment er alles aan doen om beter te worden." 

Barbara Lorsheyd verguld met bijdrage aan Oranje-succes

Alle inspanningen voor het voetbal hebben Barbara de nodige prijzen bezorgd. Met ADO Den Haag Vrouwen won zij twee KNVB-bekers en een landstitel. Van een officiële interland voor Nederland is het nog niet gekomen. Haar enige optreden tot nu toe was een trainingswedstrijd tegen Belgïe in 2017. Barbara beschouwt dat niet als een gebrek aan waardering, maar als een extra aansporing om ervoor te zorgen dat haar Oranje-debuut er toch komt.

Was Barbara tijdens het EK bij elke wedstrijd van Oranje present in het stadion, het WK en de rest van de Olympische Spelen volgde zij op de bank thuis. Dat er voor haar geen plekje op de reservebank was weggelegd, verhinderde niet dat zij erg meeleefde. "Als iemand die de hele voorbereiding heeft meegedaan, ben je onderdeel van wat het team in de wedstrijden moet doen. Uiteindelijk hebben de speelsters voordeel van de weerstand die jij in trainingen biedt en dat geeft een goed gevoel."

Dat goede gevoel heeft Barbara ook bij ADO Den Haag Vrouwen, waarmee zij straks aan haar 15de seizoen op het hoogste niveau begint. "Ik zit hier al heel lang op mijn plek en vind dat ook mooi", zegt de vrouw die in een recordaantal van 235 wedstrijden voor ADO Den Haag Vrouwen 68 maal haar doel schoon hield. Haar ambitie voor het nieuwe seizoen is alles eruit halen wat erin zit. Dat betekent voor haar de stijgende lijn met de selectie doortrekken en misschien weer een bekerfinale halen en er alles aan doen om weer bij Oranje aan te sluiten. "Het spelen van een officiële interland zou voor mij het mooiste zijn." 

Barbara Lorsheyd verguld met bijdrage aan Oranje-succes

Fotografie: KNVB Media/TeamNL

Datum: 10-08-21

SPONSOREN