Voortreffelijke bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen niet beloond

Het in ontvangst nemen van de verliezersmedailles na de finale om de TOTO KNVB Beker was zaterdag voor ADO Den Haag Vrouwen hartverscheurend. De prestatie tegen PSV deed niet onder voor die in de drie gewonnen finales in 2012, 2013 en 2016, maar werd uiteindelijk niet bekroond.

Met Nikki IJzerman als vervangster van de in bloedvorm geblesseerd geraakte Shanique Dessing begonnen de Haagse cupfighters uitstekend aan de eindstrijd in Almere. Nouwen mocht voor PSV als eerste van grote afstand op het doel schieten, daarna deelde de ploeg van trainer Sjaak Polak de lakens uit. Voorin zetten topscorer Jaimy Ravensbergen, breekijzer Jannette van Belen en duracell-dribbelaar Liz Rijsbergen de Eindhovense achterhoede onder druk. Maranthonvrouw Nadine Noordam, balveroveraar Annouk Boshuizen en sluipschutter IJzerman wonnen de slag op het middenveld. En achterin gaven ijzervreter Kayra Nelemans, captain Gwyneth Hendriks en de Brabantse parels Amber Verspaget en Pleun Raaijmakers helemaal niets weg voor het doel van Barbara Lorsheyd, die lang geen safe hoefde te verrichten.

Voortreffelijke bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen niet beloond

Uit de tweede Haagse hoekschop nam Van Belen koppend de veste van goalie Van Veenendaal onder vuur. Een blok stond de openingstreffer in de weg. Toen bij nieuw Haags gevaar uit een vrije trap hands werd gemaakt, ging de bal op de stip. De meegereisde aanhang stond op het punt in gejuich uit te barsten, maar Van Veenendaal kreeg haar hand net achter de elfmetertrap van Hendriks. De aanvoerster maakte die misser bijna onmiddellijk goed. Haar lob van afstand viel rakelings over het doel. Na een gewaagde solo stuurde Hendriks Rijsbergen richting doel. Zij kon op het nippertje worden gestuit. Nelemans beproefde haar geluk met een scherp aangesneden voorzet. PSV zag het leer opgelucht over de kruising zeilen.

Een dieptepass van Nelemans was net te hard om Ravensbergen te bedienen. Van Belen zette haar aanvalspartner wel vrij voor de goal. Een vlagsignaal voor buitenspel haalde een streep door Ravensbergens doeltreffende uithaal. Alsof dat nog niet erg genoeg was, zorgde Smits voor een nieuwe opdoffer. Zij benutte een kopkans om PSV op voorsprong te zetten.

Voortreffelijke bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen niet beloond

Ondanks die dreun waren de Haagse vrouwen geenszins aangeslagen en legden zij de tegenstander ook na de rust hun wil op. IJzerman zag een pas op Rijsbergen juist onderschept. Als evenbeeld van ADO-icoon Aad Mansveld produceerde Hendriks uit een vrije trap van meer dan 30 meter een projectiel richting bovenhoek. Van Veenendaal wist een meer dan verdiende gelijkmaker te voorkomen. Uit de corner hoekte Verspaget de bal over. Ook volgende hoekschoppen leverden geen succes op. Slalommend door de Eidhovense linies had Rijsbergen een schuiver in petto die werd gekeerd. Een felle uithaal van IJzerman en een kopbal van Boshuizen verdwenen over. Een gekraakt schot van Rijsbergen leverde nog een hoekschop op. Van Belen mikte koppend te hoog. 

Een schaarse PSV-counter leverde Smits een nieuwe kans op. Dit keer had zij het vizier niet op scherp staan. Nadat een schot van afstand van Ravensbergen was gepakt, zond Polak Celainy Obispo en Manon van Raay de frontlinie in om een bres te forceren. Een nieuwe poging van Verspaget eindigde in handen van Van Veenendaal. In de slotfase dwongen Polaks pupillen nog twee perspectief biedende vrije trappen af. Zelfs het de spits in sturen van Lorsheyd leverde echter geen verlenging meer op. 

Er is maar één manier om de bittere smaak van de onverdiende nederlaag weg te spoelen. De Haagse bekerqueeste krijgt volgend seizoen een vervolg.

Voortreffelijke bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen niet beloond

Karakteristieken

ADO Den Haag Vrouwen - PSV 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 37. Smits 0-1

Toeschouwers: 800

Scheidsrechter: Shukrula

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Raaijmakers, Gwyneth Hendriks, Verspaget, Nelemans, Noordam, IJzerman, Boshuizen, Ravensbergen, Van Belen (80. Van Raay), Rijsbergen (76. Obispo)

Opstelling PSV: Van Veenendaal, Coolen (46. Rodriguez), Nouwen, Van den Berg, Bross, Brugts, Biesmans, Levels, Pattiwael (84. Carreras), Smits, Leuchter (95. Van Dooren)

Fotografie: Eric de Wit

Voortreffelijke bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen niet beloond

Datum: 06-06-21

SPONSOREN