ADO Den Haag Vrouwen schenkt in uitzwaaiwedstrijd zege aan Ajax

Een week voor de bekerfinale tegen PSV was ADO Den Haag Vrouwen zondag goed op weg naar een moedgevende overwinning op Ajax. In het Haags kwartiertje kregen de Amsterdammers de zege alsnog cadeau.

In de laatste wedstrijd van de kampioensplay-offs gaf trainer Sjaak Polak meerdere vertrekkende speelsters de gelegenheid om nog eens in het Cars Jeans Stadion in actie te komen. Ajax had aanvankelijk het initiatief, al was Liz Rijsbergen het dichtst bij een openingstreffer. Haar plotselinge uithaal na een geslaagde Haagse combinatie kaatste via de verraste doelvrouw terug van de lat. Bij een vrije trap van de Hoofdstedelingen verloor de Haagse verdediging Van der Gragt uit het oog. Haar kopbal verdween naast. Daarna was het vaak spitsuur in het Haagse strafschopgebied, zonder dat Barbara Lorsheyd tot een redding werd gedwongen. Na een doorkopbal van Eline Koster zag Anne Sellies een sprint richting doel gestuit. Aan de andere kant voorkwam captain Gwyneth Hendriks met een tijdige interventie een doorbraak. Nadat Rijsbergen door twee verdedigers een halt was toegeroepen, stuurde Nadine Noordam haar alsnog vrij het strafschopgebied in. Aan de arm naar het gras getrokken verdiende de Leidse plaaggeest een strafschop. Hendriks voltrok het vonnis koeltjes: 1-0. Die opsteker kreeg bijna een snel vervolg. Sellies bediende Koster op maat, maar haar treffer vond geen genade in de ogen van de grensrechter. Na een prima pass van Rijsbergen zag Jaimy Ravensbergen haar opmars naar het doel nog geblokkeerd en met een afstandsschot van Sellies had de goalie van Ajax geen moeite. Bij een kans voor Tromp stortte Lorsheyd zich net op tijd voor de voeten van de Ajax-spits. Een tweede mogelijkheid verijdelde Priscilla Mesker met een fantastisch blok. 

ADO Den Haag Vrouwen schenkt in uitzwaaiwedstrijd zege aan Ajax

Met een door Sellies gecreëerde kans voor Noordam begon ADO Den Haag goed aan de tweede helft. Een blok voorkwam een succesvolle uithaal. Met een vrije trap op maat zette Celainy Obispo daarna Koster alleen voor doelvrouw Dinkla, die een tweede treffer wist te voorkomen. Een slimme steekbal van Rijsbergen gaf Ravensbergen de mogelijkheid de Hoofdstedelijke defensie haar hielen te laten zien. De Haagse topschutter liet haar tiende treffer dit seizoen bejubelen: 2-0. Een minuut later leek Ravensbergen op weg naar nummer drie. Op de rand van het strafschopgebied werd zij onderuit gehaald. De scheidsrechter liet het bij een vrij trap. Daaruit kogelde Koster bijna Van der Gragt ondersteboven. 

Na een drinkpauze halverwege de tweede helft en de nodige wissels leek ADO Den Haag op weg naar de overwinning. De doorgebroken invalster Manon van Raay had voor de beslissing kunnen zorgen. Een aan haar arm hangende Amsterdammer zorgde voor oponthoud en haar schot eindigde in handen van de doelvrouw. In het Haags kwartiertje maakten de Haagse vrouwen het hun tegenstanders plotseling veel minder moeilijk. In niet meer dan zes minuten zette Ajax de achterstand om in een comfortabele voorsprong van 4-2. Na een overtreding op Sellies deed Noordam van de elfmeterstip nog wat terug: 3-4. Drie minuten voor tijd had Victoria Pelova voor Ajax het laatste woord: 3-5.

ADO Den Haag Vrouwen schenkt in uitzwaaiwedstrijd zege aan Ajax

Karakteristieken

ADO Den Haag Vrouwen - Ajax 3-5 (1-0)

Scoreverloop: 26. Gwyneth Hendriks (pen.) 1-0, 58. Ravensbergen 2-0, 75. Tromp 2-1, 76. Tromp 2-2, 79. Lewerissa 2-3, 81. Lewerissa 2-4, 83. Noordam (pen.) 3-4, 87. Pelova 3-5

Scheidsrechter: Timmer

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Raaijmakers, Gwyneth Hendriks (62. Kagie), Mesker (52. Verspaget), Obispo (72. Nelemans), Boshuizen, Ravensbergen, Noordam, Sellies, Koster (62. IJzerman), Rijsbergen (72. Van Raay)

Opstelling Ajax: Dinkla, Vam der Gragt (66. Vonkova). Doorn. Verhoeve, Spitse, Grant. Tromp, Lewerissa (88. Henry), Sabajo (66. Stiekema), Pelova, De Sanders

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 30-05-21

SPONSOREN