ADO Vrouwen gelijkwaardig aan titelfavoriet FC Twente

Als Assepoester op het kampioensbal is ADO Den Haag Vrouwen de play-offs van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen vrijdag knap gestart. Alleen een late gelijkmaker stond een zege op titelfavoriet FC Twente in de weg.

ADO Den Haag Vrouwen moest het doen zonder haar vorige week in de bekerkraker met Twente geblesseerd geraakte topscorer Jaimy Ravensbergen. Met matchwinner Nikki IJzerman op haar plaats stonden verder dezelfde teams in het veld als in Enschede. De wedstrijd leek ook gewoon door te gaan waar de krachtmeting in Twente was geëindigd. Vanaf de aftrap joegen beide teams op een voorsprong. Doelvrouw Barbara Lorsheyd moest snel in actie komen op een inzet van Giesen. Jannette van Belen zag een uithaal uit een voorzet van LIz Rijsbergen op het laatste moment geblokt en captain Gwyneth Hendriks kogelde van afstand over. Na een juweel van een cross-pass van Hendriks creëerde Shanique Dessing een nieuwe mogelijkheid. Van Belen kwam een schoenmaat tekort om af te ronden. Aan de andere kant voorkwamen Hendriks en Amber Verspaget met tijdige onderscheppingen dat Twente gevaarlijk kon worden. Stolze probeerde het dan maar van afstand en schoot naast. Nadine Noordam zag een uithaal eveneens naast vliegen en een kopbal van Van Belen werd geblokt door een Twentse verdedigster. Net vóór het half uur kon de goaltune van Sjaak Bral dan toch ten gehore worden gebracht. Van Belen spleet de defensie met een steekpass en het projectiel dat Rijsbergen van haar wreef liet vertrekken, schroeide de vingertoppen van de Twentse goalie op weg naar de verste hoek: 1-0. Die voorsprong gaf de Haagse formatie in de eerste helft voor geen goud meer prijs.  

ADO Vrouwen gelijkwaardig aan titelfavoriet FC Twente

Met Bente Jansen als versterking van de aanval zorgden de tukkers na de pauze voor meer druk. Giesen opende het bal met een schot over. Noordam antwoordde met een uithaal die eveneens over vloog. Na zich knap vrij te hebben gedraaid, zag Van Belen een schot naast het doel belanden. Shanique Dessing was kort na het uur dicht bij een vroege beslissing. Ook zij speelde zich vlug en vaardig vrij en verraste doelvrouw Van Domselaar met een bal richting de verste paal. Via het doelkader stuitte het leer terug het veld in. Aan de overkant trof Twente uit een hoekschop de onderkant van de lat, maar de scheidsrechter had een overtreding geconstateerd.

Onder leiding van de majestueus heersende Hendriks gaf de Haagse verdediging verder bijna niets weg. Een aderlating net voor het Haags kwartiertje was wel dat Van Belen geblesseerd naar de kant moest. Daar stond een prima invalbeurt van back Bo Vonk tegenover. FC Twente, als nummer één van de reguliere competitie als favoriet aan de play-offs begonnen, leek even op weg naar de derde nederlaag tegen ADO Den Haag Vrouwen dit seizoen Tien minuten voor tijd wist oud-Hagenaar Marisa Olislagers dat te voorkomen met een uithaal die zelfs Lorsheyd te machtig was: 1-1. Verder lieten de Haagse meiden de tegenstander niet komen, mede dankzij een tijdig blok van Verspaget en ondanks een tweede gele kaart voor Pleun Raaijmakers in blessuretijd. 

ADO Vrouwen gelijkwaardig aan titelfavoriet FC Twente

Karakteristieken

ADO Den Haag Vrouwen-FC Twente (1-0)

Scoreverloop: 29. Rijsbergen 1-0, 80. Olislagers 1-1

Scheidsrechter: Tissingh

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Raaijmakers, Gwyneth Hendriks, Verspaget, Nelemans, Boshuizen, IJzerman (62. Looijen), Noordam, Rijsbergen (76. Vonk), Van Belen (76. Koster), Dessing (86. Sellies)

Opstelling FC Twente: Van Domselaar, Casparij, Ypema, Van Es, Olislagers, Folkertsma (46. Bente Jansen), Stolze (74. Ellouzi), Giesen, Dieckmann, Kalma, Renate Jansen

ADO Vrouwen gelijkwaardig aan titelfavoriet FC Twente

Fotografie: Eric de Wit

ADO Vrouwen gelijkwaardig aan titelfavoriet FC Twente

Datum: 23-04-21

SPONSOREN