ADO Den Haag Vrouwen naar vierde bekerfinale

ADO Den Haag Vrouwen treedt op zaterdag 5 juni voor de vierde keer aan in de finale om de TOTO KNVB-beker. In Enschede werd voor de tweede keer dit seizoen FC Twente over de knie gelegd. De Haagse vrouwen beginnen aan de eindstrijd als favoriet, want in drie eerdere finales werd drie keer de hoofdprijs gepakt.

Op de plek van het vroegere Diekman-stadion had de ploeg van trainer Sjaak Polak ongebruikelijk veel tijd nodig om in de wedstrijd te komen. De thuisclub zorgde voor veel druk op de Haagse formatie, die moeizaam aan voetballen toekwam. Dat verhinderde Nadine Noordam (scherpe voorzet voorlangs en boogbal over), Kayra Nelemans (vrije trap in handen doelvrouw) en Liz Rijsbergen (over na actie binnendoor) niet om voor gevaar te zorgen. Twente had echter het initiatief en het kwam niet als een verrassing dat Stolze halverwege de eerste helft de score opende. Voor ADO Den Haag was dat het sein om terug te knokken. Noordam zette Shanique Dessing knap vrij voor het doel, maar zij kon de bal niet genoeg vaart meegeven om Van Domselaar te kloppen. Nadat Jaimy Ravensbergen de bal had veroverd, mikte Noordam naast. Aan de andere kant liet Olislagers een kans liggen om de voorsprong te vergroten. Kort voor de rust moest Ravensbergen geblesseerd naar de kant. Haar vervangster Nikki IJzerman was koud ingevallen, toen Van Jannette van Belen haar een schietkans voorschotelde. Haar uithaal liet Van Domselaar kansloos, maar werd gekeerd door de lat. In de blessuretijd was het toch prijs. Gwyneth Hendriks bracht de bal hoog in het strafschopgebied. Van Belen legde de bal met de borst fantastisch klaar voor haar schietgrage linkervoet: 1-1.  

ADO Den Haag Vrouwen naar vierde bekerfinale

De tweede helft begon met een vervelend vlagsignaal. IJzerman en Rijsbergen konden vrij richting doel, maar de grensrechter had ten onrechte buitenspel geconstateerd. Renate Jansen schotelde snel daarna Dieckmann een niet te missen kans voor: 2-1. Opnieuw rechtten de Haagse vrouwen de rug. Amber Verspaget (blok) en Barbara Lorsheyd stonden een derde Twentse treffer in de weg. Toen Van Belen Van Domselaar het uittrappen moeilijk probeerde te maken, schoof de goalie het leer pardoes in de voeten van Rijsbergen, die het presentje in dank aannam: 2-2. 

Het spel ging daarna snel op en neer. Lorsheyd redde stijlvol op een krul van Renate Jansen. Van Belen zag een veelbelovende actie op het laatste moment geblokt en moest vervolgens met kramp naar de kant. Als verse krachten bracht Polak Eline Koster en Maartje Looijen (die haar rentree vierde) in het veld. Bij het aanbreken van het Haags kwartiertje schoot Stolze over na een hakbal van Renate Jansen. Zou Twente het dan toch gaan halen? Nikki IJzerman besliste anders. Op zo'n 30 meter van het doel onderschepte zij een breedtepas en joeg de bal onmiddelijk zwanger van effect precies in de kruising: 2-3. Met hartstochtelijke inzet verdedigde ADO Den Haag die voorsprong in de resterende tijd. Alleen Folkertsma kreeg nog de gelegenheid om het Haagse doel onder schot te nemen. De bal verdween zonder gevaar richting de binnenstad van Enschede.   

ADO Den Haag Vrouwen naar vierde bekerfinale

Karakteristieken

FC Twente-ADO Den Haag Vrouwen 2-3 (1-1)

Scoreverloop: 21. Stolze 1-0, 46. Van Belen 1-1, 51. Dieckmann 2-1, 63. Rijsbergen 2-2, 81. IJzerman 2-3

Scheidsrechter: Overtoom

Opstelling FC Twente: Van Domselaar, Casparij, Ypema, Van Es, Olislagers (82. Bente Jansen), Giesen, Folkertsma, Stolze, Dieckmann, Kalma, Renate Jansen 

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Raaijmakers, Gwyneth Hendriks, Verspaget, Nelemans, Noordam, Ravensbergen (44. IJzerman), Boshuizen, Rijsbergen (85. Van Raay), Van Belen (71. Koster), Dessing (71. Looijen)

ADO Den Haag Vrouwen naar vierde bekerfinale

Fotografie: Eric de Wit

ADO Den Haag Vrouwen naar vierde bekerfinale

Datum: 17-04-21

SPONSOREN