Vertrouwen maakt Manon van Raay tot Voltreffer Victoria

De wondersloffen van Voltreffer Vick maakten Sjakie Meulemans tot de hoofdrolspeler van een voetbalstripverhaal. Vertrouwen is de belangrijkste succesfactor in de voortvarende start van de voetballoopbaan van Manon van Raay. Als eerste speelster uit de eigen jeugdteams van ADO Den Haag Vrouwen debuteerde zij in de Eredivisie.

In haar woonplaats Oudewater begon Manon van Raay met voetballen bij vv Unio, dat in 2016 met OVS fuseerde tot FC Oudewater. Bij die club is haar vader nu actief als materiaalman, verdedigt haar broer het doel van de jongens onder 19 en behoren haar twee oudere zussen tot dames 1. Manon speelde altijd bij de jongens. "Dat vond ik ook het leukste, want ik speelde er met vrienden uit mijn klas en van het tennis."

Voor zij in 2018 werd gevraagd voor het nieuwe meidendteam onder 16 van ADO Den Haag Vrouwen, trainde en speelde Manon al een seizoen mee in het schaduwteam van de jeugdopleiding. Met het oog op het voetbal switchte zij ook naar een Haagse school, het Segbroek College. Lange school- en voetbaldagen met een vroege start om half zes maken dat best zwaar. "En ik moest weg van mijn vrienden. Maar toch is het een heel goede keuze geweest. Ik ben er zelfstandiger van geworden en kan mij daardoor ook beter focussen op de studie."

Vertrouwen maakt Manon van Raay tot Voltreffer Victoria

Fotografie: Peter Looijen

Dubbele cijfers
Manons eerste seizoen in het geel en groen gaf een opvallend verschil in de productiviteit te zien. Vóór de winterstop vond zij één keer het doel, daarna eindigde zij dik in de dubbele cijfers. "In de eerste helft van het seizoen speelde ik vaak op het middenveld, erna meer in de spits", geeft zij een verklaring. "Daarbij kwam dat ik in het begin moest wennen en ik mij later meer op mijn plek voelde en lekker in mijn vel zat. En wat ook helpt, is als je het vertrouwen van je coach hebt."

In haar tweede seizoen had zij er al weer 11 inliggen toen zij tussentijds naar het beloftenteam promoveerde. Eerst trainde Manon daar een dag in de week mee, daarna sloot zij helemaal aan bij de selectie van trainer Stephan Vos en maakte haar eerste optreden in de beloftencompetitie tegen Ajax. Die overstap kwam haar ontwikkeling ten goede. Dat bleek ook toen zij, net voor corona in het voorjaar de competitie stil legde, nog eens voor de meiden onder 17 uitkwam. Tegen de jongens van RKDEO nam zij als spits met vijf veelzijdige voltreffers (doelpunten met links, rechts en het hoofd) de volledige Haagse productie voor haar rekening. "Het liet zien dat ik beter en met meer vertrouwen speelde, al hadden het best meer dan vijf doelpunten kunnen zijn."       

Vertrouwen maakt Manon van Raay tot Voltreffer Victoria

Fotografie: Ron de Jenner

Vol blijven trainen
Aan het begin van dit seizoen was Manon ook voor de beloften direct van waarde. Als schaduwspits was zij onder meer goed voor een hat-trick in het eerste oefenduel, een bezienswaardige goal tegen Feyenoord (een steal gevolgd door een succesvolle dribbel en een flitsende uithaal) en doelpunten in de toppers tegen Ajax (een kopbal uit een ingestudeerde vrije trap) en PSV. Toch beschouwt zij zich nog niet als een belangrijke kracht van dat team. "Dit voelt voor mij pas als mijn eerste echte seizoen bij de beloften"  Dat de competitie in oktober werd stopgezet, kwam als een koude douche. "Ik heb toen gelijk een knop omgezet. Het enige wat je kan doen, is vol blijven trainen voor als we weer kunnen starten."

Vertrouwen maakt Manon van Raay tot Voltreffer Victoria

Fotografie: Ron de Jenner

Dat Manon klaar was voor een herstart, bleek toen zij eind november eindelijk weer eens in actie kon komen in een oefenduel van een combinatieteam tegen Excelsior. Na een onnavolgbare sleep vond zij tussen de benen van de doelvrouw door feilloos het net. Twee weken later nam trainer Sjaak Polak haar op in zijn A-selectie voor het laatste competitieduel voor de winterstop. Manon ging ervan uit dat zij op Woudestein 90 minuten op de reservebank zou blijven zitten, maar mocht in de slotfase haar Eredivisiedebuut maken. "Heel mooi, al was het zuur dat Excelsior laat nog 2-2 maakte."

Na de winterstop wil Manon haar snelle progressie voortzetten en zich verder blijven ontwikkelen. Waar zij bijvoorbeeld aan werkt, is het vermogen om ook aan het slot van een wedstrijd nog extra sprints te kunnen maken. Manons doeltreffendheid lijkt nauwelijks nog voor verbetering verbetering vatbaar. "Dat gaat nu wel goed, maar ik blijf er voortdurend op trainen."  

Vertrouwen maakt Manon van Raay tot Voltreffer Victoria

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 04-01-21

SPONSOREN