Liz Rijsbergen viert eerste contract met wondergoal

De handtekening onder haar eerste contract met ADO Den Haag Vrouwen was nog nauwelijks droog toen Liz Rijsbergen het in haar gestelde vertrouwen beloonde met een wereldgoal tegen Excelsior. Zodra publiek weer welkom is, gaan de Haagse fans nog veel plezier beleven aan de Leidse dribbelaar.

Liz Rijsbergen viert eerste contract met wondergoal

In de buurt van haar ouderlijk huis en school begon de voetballoopbaan van Liz Rijsbergen bij Voorschoten '97. Bij de club van haar oudere broer Stan speelde zij vanaf haar eerste stappen op het veld in jongensteams. "In het begin heb je niet eens door dat er een verschil is. Pas vanaf de C- en B-junioren merk je dat jongens anders doen." Hoewel zij op één seizoen na altijd als enig meisje tussen jongens speelde, voelde Liz zich nooit een buitenbeentje. "Ik heb ook altijd leuke teams gehad."

De overgang naar het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen in 2018 kwam voor Liz op een goed moment. Voor het eerst spelen in een meidenteam beviel haar als 16-jarige uitstekend. Omdat er in de beloftencompetitie doorlopend wordt doorgewisseld, kon de dynamische dribbelaar haar energie ook elke wedstrijd weer goed kwijt. "Dat doorwisselen is voor alle spelers een voordeel, omdat je zo extra speelminuten kan maken en dat is goed voor je ontwikkeling." 

Liz Rijsbergen viert eerste contract met wondergoal

Opzoeken en uitspelen
In twee seizoenen bij de beloften onderscheidde Liz zich met 14 doelpunten, 9 assists en een veelvoud aan gewaagde en geslaagde acties. Sneller dan zij zelf had verwacht, kreeg zij in de voorbereiding op dit seizoen een eerste kans bij de hoofdmacht. "Omdat ik zou starten bij de beloften, had ik dat niet aan zien komen." Met de onbevangenheid waarmee zij tegenstanders opzocht en uitspeelde, wist Liz hoofdtrainer Sjaak Polak snel te bekoren. "Als een speelster die graag acties maakt vind ik het fijn dat een trainer dat aanmoedigt en het niet erg vindt als het eens fout gaat."

Het weekeinde waarin de competitie van start ging, werd voor Liz gedenkwaardig. Op zaterdag draaide zij met het beloftenteam meermaals de verdediging van Ajax dol. Een dag later stuurde Polak haar halverwege de competitie-opening bij PEC Zwolle het veld in voor haar Eredivisiedebuut. Trainer Stephan Vos van de beloften had Liz vrijdag laten weten dat zij niet langer dan 60 minuten voor de beloften zou spelen, omdat zij zondag bij de A-selectie zat.  "Voor mij was het een heel mooi weekend, al was het wel een tegenvaller dat wij tegen Ajax niet de drie punten pakten en in Zwolle verloren."

Liz Rijsbergen viert eerste contract met wondergoal

Lastig gemaakt
Na haar promotie naar de hoofdmacht was Liz in alle wedstrijden voor de winterstop van de partij. Aan welk duel beleefde zij het meeste plezier? "Dat was toch wel de uitwedstrijd tegen Twente, die live op Fox Sports te zien was." ADO Den Haag Vrouwen triomfeerde uiteindelijk met 2-0. "Ik denk dat wij daar als team prima hebben gespeeld, heel hard hebben gewerkt en het zo Twente lastig hebben gemaakt. Ik heb alleen niet veel acties kunnen maken, maar dat lag ook aan de tegenstand."

De meeste gelukte acties schudde Liz uit de benen in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Excelsior. "Dat gaat ook wat makkelijker als je veel ruimte krijgt." Op Woudestein scoorde zij tevens een meer dan memorabele eerste Eredivisietreffer met een diagonaal afgevuurde raket in de verste hoek (zie video: https://eyecons.com/videos/excelsior-ado-den-haag-2-2-6332). "Een mooi doelpunt, maar ik had het liefste drie punten aan de wedstrijd overgehouden", treurt zij nog na over de gelijkmaker van Excelsior in blessuretijd.

Liz Rijsbergen viert eerste contract met wondergoal

Het moet beter
Al vóór die wedstrijd legde ADO Den Haag Vrouwen Liz voor de komende tweeëneenhalf jaar vast. Dat voor het vrouwenvoetbal zeldzaam langdurige contract is vooral een blijk van vertrouwen in de verdere ontwikkeling van de nu 18-jarige studente Sport & Bewegen. "Het is een mooi gevoel dat de club mij zo lang wil houden. Zelf heb ik ook een heel goed gevoel bij de club en ons superleuke team." Liz is best trots op wat zij al in het geel en groen heeft kunnen laten zien. "Ik heb een goede ontwikkeling doorgemaakt, maar het moet nog beter", besluit zij veelbelovend.       

Fotografie: Eric de Wit

Datum: 30-12-20

SPONSOREN