O16 met Champions League-goals naar volle winst, 017 bijt van zich af, beloften geven winstkansen prijs

Met een knappe zege van de meiden onder 16 kende de ADO Den Haag Vrouwendag op Houtrust zaterdag een prima start. Het publiek werd ook nog eens op twee Champions League-finalewaardige goals getrakteerd. De meiden onder 17 beten van zich af tegen Forum Sport. De beloften lieten tegen PSV winstkansen liggen.

Een razendsnelle rush van de Hoekse rechtsbuiten, gevolgd door een volley die nipt naast ging. De start van het duel met HVC '10 maakte de meiden onder 16 direct duidelijk dat hen een pittig potje wachtte. Spits Shannon Tabi gaf haar ploeg het goede voorbeeld door eerst Celine van der Toorn (rakelings naast) en daarna Iris Remmers (ook naast) in stelling te brengen. Aan de andere kant bracht doelvrouw Lot Hemminga met een moedige duik voor de voeten van een tegentander redding. Na de keeper van de bal te hebben beroofd, kon Tabi Van der Toorn net geen kans offreren. Een vloeiende combinatie leverde de Haagse meiden alsnog een voorsprong op. Felicia de Zeeuw en Asude van Oosten combineerden de Hoekse verdediging aan flarden en Tabi vond tussen de benen van de keeper door het net: 1-0. 

In de tweede helft maakte het team van trainer Ayhan Gargili het zichzelf moeilijk door regelmatig onnodig balverlies te lijden. Wat HVC ook op haar afvuurde, Hemminga weigerde eenvoudig te vissen. Zelfs een buitenspelgoal wist zij met een knappe parade te voorkomen. Aan de andere kant hadden pogingen van Van Oosten (stop), Fien Leijdekker (naast) en Remmers (naast) geen resultaat. Na een voorzet van Van Oosten wist een verdediger de bal net voor de aanstormende  Van der Toorn corner te werken. Romaissa Boukakar bracht de bal hoog voor het doel en Van Oosten joeg het leer met links precies in de kruising: 2-0.

Na de pandoering bij DHL vorige week kenden de meiden onder 17 tegen Forum Sport een catastrofale start. Binnen twee minuten was het voor Forum Sport twee keer prijs. Het team van trainer Marten Glotzbach toonde echter veerkracht en vocht zich terug in de wedstrijd. Goed voetbal werd beloond door treffers van Nikki van den Burg (kopbal uit een vrije trap) en captain Anne van Egmond (afstandsraket met links). De smaak van de thee halverwege werd alleen bedorven door een derde tegentreffer. In de tweede helft bleven de meiden zich voetballend meer dan gelijkwaardig tonen, al leverde dat minder kansen op. De jongens van Forum Sport hielden stand en liepen in de slotfase nog uit naar 2-4.

Net als bij de competitie-ouverture tegen Ajax waren de beloften in de thuiswedstrijd tegen PSV voor de rust de baas op het veld. Een pass van Jannet van Belen op Wendy Balfoort was al eens net onderschept. toen Louise van Oosten zich een weg baande door de defensie van de Eindhovenaren en haar voorzet geblokt zag door de hand van een PSV'er. De scheidsrechter legde de bal op de stip en Akke van den Born gaf de doelvrouw geen enkele kans: 1-0. Die voorsprong werd vergroot door schaduwspits Manon van Raay. Na een dieptepass van Jill van den Ende verraste zij de goalie in de korte hoek.  Na een prima blok van Balfoort op een trap van de doelvrouw ontsnapte PSV aan een nog grotere achterstand. Van Belen's lob van grote afstand stuiterde rakelings langs de paal. Ook Van Raay was dicht bij de 3-0 na een vrije trap van Laura Dankelman. Dit keer redde de Eindhovense sluitpost. Inmiddels had de aanval van PSV ook doelvrouw Maaike van Klink aan het werk gezet. Zij leek tot de rust de nul te houden, tot de scheidsrechter de bal wederom wegens hands op de stip legde. Nu moest Van Klink de gang naar het net maken.

Gesterkt door die aansluitingstreffer zette PSV de Haagse verdediging onder steeds grotere druk. Van Klink toonde verschillende malen haar kwaliteiten. Aan de overkant deden zich nog een aantal mogelijkheden voor om de voorsprong uit te bouwen. Balfoort zag een schot gestopt en Van Raay schoot uit de draai naast. De Surinaamse straaljager Orthea Riley kreeg bij haar competitiedebuut ook twee kansen. De eerste keer schoot zij naast: haar tweede poging leverde niet meer op dan een corner. PSV maakte daarvan gebruik door de achterstand om te buigen in een voorsprong. Het Haagse slotoffensief leverde niet meer op dan een gestopt schot van Katelyn Hendriks.

Datum: 26-09-20

SPONSOREN