Hat-trick beslist bekerkraker meiden onder 16, 017 verliest, beloften laten Ajax ontsnappen

In een felbevochten duel om de eerste plaats in de bekerpoule klopten de meiden onder 16 zaterdagmorgen Graaf Willem II VAC dankzij een hat-trick van Romaissa Boukakar: 4-2. De meiden onder 17 verloren met 1-0 van Stolwijk. De beloften hielden aan een voortreffelijke wedstrijd tegen Ajax uiteindelijk niet meer over dan een punt en een welverdiend applaus: 3-3.

Net als in de competitie vorig seizoen weigerden de jongens onder 15 van Graaf Willem II VAC op Houtrust lang onder te doen voor de in nieuw geel-groen gestoken meiden onder 16 van ADO Den Haag. Vanaf de aftrap had de thuisclub wel het initiatief en de eerste kansen. De keeper van Graaf Willem wist maar net de handen te krijgen achter een inzet van nieuweling Lotte Smit. Celine van der Toorn schoot van afstand net naast. Een precieze dieptepass van Dailindy Duyvesteijn schonk Shannon Tabi de beste kans om de score te openen. Zij passeerde de keeper met een lob, maar de bal werd gekeerd door de paal. Bij een counter van Graaf Willem zag de nieuwe doelvrouw Lotte Hemminga de bal wel in het net eindigen: 0-1. Door die achterstand op scherp gezet dwong Romaissa Boukakar met een afstandspegel een corner af. In eerste instantie werd die afgeslagen. In de herkansing vond de schutter met een boogbal van de vleugel alsnog de verste hoek: 1-1.  Op zoek naar meer bleef Boukakar het doel onder vuur nemen. Een vrije trap werd gekeerd door de doelman en bij een nieuwe poging belandde de bal op het dak van het doel. Een goede actie en trekbal van Lotte Smit vormden een uitnodiging die Boukakar bij de tweede paal dankbaar accepteerde: 2-1. Een cruciale interceptie van Duyvesteijn aan de andere kant hield die voorsprong halverwege in stand.

Wie dacht dat de Haagse meiden daarmee hun schaapjes op het droge hadden, kwam bedrogen uit. Net als ooit in de Europa Cup-wedstrijd FC Den Haag-West Ham United leidde een opgooibal van de scheidsrechter kort na de thee een doelpunt in. Dit keer was het Graaf Willem dat daarvan gebruik maakte: 2-2. Het team van trainer Ayhan Gargili werd zo gedwongen er nog een schepje bovenop te doen. Een ferme uithaal van een andere nieuwkomer, Demi Smit, ging maar net voorlangs het doel. Uit een voorzet van Zoey Groenendijk volleerde Boukakar het leer over. Een schot van Asude van Oosten belandde precies in de handen van de keeper. Toen werd Lotte Smit vrij gespeeld op de rechtervleugel. Waar iedereen een voorzet verwachtte, sloeg haar afgemeten boogbal in bij de verste paal: 3-2. Kort daarna dwong Boukakar met een geslaagde passeeractie een strafschop af. Vanaf de stip joeg zij de bal kiezelhard in de hoek: 4-2. Bij nog een poging van Groenendijk bracht de goalie knap redding.

Op bezoek in Stolwijk speelden de meiden onder 17 bijna de hele wedstrijd op de heft van de tegenstander. Dat veldoverwicht en goed verzorgd voetbal leverden veel kansen op. Het verzilveren daarvan was echter een probleem. Veel schoten eindigden in handen van een dankbare keeper en pogingen van Gina Viehoff en Quinty Dupon hadden evenmin het beoogde resultaat. Ook het na de rust mee naar voren sturen van captain Danitjsa Gleijm leidde niet tot het doorbreken van de Stolwijkse barricade. Een beoordelingsfout achterin schonk Stolwijk de enige mogelijkheid in dit bekerduel en prompt betaalden de Haagse meiden de hoogste prijs: 1-0.  

Voor deze keer uitgeweken naar het Sportpark Prinses Irene in Rijswijk kenden de beloften een uitstekende competitie-opening tegen Ajax. Na een eerste periode van aftasten zette het team van trainer Stephan Vos vanaf de 14de minuut de turbo aan. Liz Rijsbergen kon alleen door een overtreding worden afgestopt. Jill van den Ende zette eerst met een schijntrap de Amsterdamse verdediging op het verkeerde been en slingerde de bal vervolgens precies op het voorhoofd van Manon van Raay. Geheel volgens het handboek van Johan Cruijff kopte de schaduwspits via de grond onhoudbaar raak: 1-0. Met een onderschepping schiep Bo Vonk een nieuwe kans. Deze keer was de goalie tegen het schot van Van Raay opgewassen. Enkele minuten later moest aan de andere kant doelvrouw Jasmijn zich wel gewonnen geven: 1-1. Spoorslags rukten de Haagse beloften weer op richting doel. Na een steal van Louise van Oosten kon Wendy Balfoort vrij op het doel afgaan. Haar schot verdween via de doelvrouw naast. Uit de corner kon een uithaal van Laura Dankelman maar net worden geblokt. Nadien mikte Rijsbergen naast en zag zij een afstandsschot gepareerd. Van Oosten bracht Van den Ende in stelling. Haar schot miste de juiste richting. Vijf minuten voor rust zette Vonk een nieuwe aanval op.  Van Raay vond Van den Ende vrij op links en zij joeg de bal ineens zwanger van effect in de verste hoek: 2-1. Terwijl De Groot een Amsterdamse aanvalster behendig het bos in stuurde, stelde de Haagse aanval Ajax nog één keer voor een onoplosbaar probleem. Een voorzet van Rijsbergen stuitte voor de voeten van Akke van den Born, die zich die mogelijkheid op slag van rust niet liet ontnemen: 3-1. 

De beloften begonnen net zo onstuimig aan de tweede helft. Van den Ende dwong de doelvrouw tot een redding. Van Raay vuurde in de rebound over. Ook Rijsbergen zocht na een solo het doel te hoog. Na een wegens buitenspel afgekeurde goal van Ajax zeilde een voorzet van Van den Ende over het hoofd van Balfoort. De nodige wissels haalden daarna de vaart uit de wedstrijd. Ajax zette wel aan voor een slotoffensief, maar onder aanvoering van Cato Pijnacker Hordijk en Gite Deckers gaf de Haagse defensie niets weg. De Groot gooide er tegenover een Amsterdamse spits zelfs nog een panna uit. Kort voor het einde van de reguliere speeltijd vond Ajax dan toch nog een gaatje om de aansluitingstreffer te maken. Bij 3-2 leek het te blijven, maar diep, diep in blessuretijd werd een onvoldoende weggewerkte bal pardoes in de hoek gedeponeerd: 3-3. Het open doekje van het dankbare publiek was er niet minder om. 

Hat-trick beslist bekerkraker meiden onder 16, 017 verliest, beloften laten Ajax ontsnappen

Datum: 05-09-20

SPONSOREN