Technisch Manager Toorenburg: "Onze kracht is een heel hecht team"

Een sub-topper met een continue doorstroom van zelf opgeleid talent. Het gedroomde ideaalplaatje van technisch adviseur Martin Jol voor de mannen is bij ADO Den Haag Vrouwen al jaren realiteit. Zeker met steun van de N.V. ziet technisch manager Annabel Toorenburg nog ruimte voor verbetering. 

Vóór zij in het seizoen 2015-2016 bij ADO Den Haag Vrouwen aan de slag ging als assistent-trainer van het beloftenteam maakte Annabel Toorenburg nader kennis met de club in het kader van een uitwisselingsprogramma met de KNVB. "Ik was toen bij de KNVB coach van de meiden onder 17, waar ook veel meiden van ADO bij zaten, en kon zo hier een kijkje in de keuken nemen, terwijl iemand van ADO Den Haag Vrouwen dat bij de KNVB deed." Na die kennismaking was zij vier seizoenen assistent van Arend Regeer (de laatste drie seizoenen bij de hoofdmacht) en vorig seizoen van de nieuwe hoofdtrainer Sjaak Polak. "Bij beiden vormde ik de spil tussen de trainer en de speelsters." Vooral in die intermediaire rol kon zij een bijdrage leveren aan optimale prestaties. "Ook omdat ik een vrouw ben, was het voor de meiden prettig dat zij bij mij altijd terecht konden."

Dit seizoen verruilt Annabel het trainingspak voor de rol van technisch manager. "Toen Alex Scholte in 2019 moest stoppen, heb ik al een deel van zijn taken als technisch manager overgenomen." Voor ondersteuning kan zij overigens nog altijd bij haar voorganger terecht. "Daarnaast stond ik ook nog veel op het veld, maar mede door een verandering van mijn werk (als Zorgmanager bij het  Haaglanden Medisch Centrum, red.) was dat niet meer te combineren." Met het oog op het belang van de functie, is Annabel nu full-time technisch manager. "Dat is ook nodig als je groeit zoals wij hebben gedaan."

Technisch Manager Toorenburg:

Eerste vier
Bij de start van de voorbereiding op het dertiende seizoen van ADO Den Haag Vrouwen vertrouwt Annabel op goede prestaties van de A-selectie. Tegenover het verlies van drie basiskrachten staat dat de rest van de groep bij elkaar kon worden gehouden. "Zo zijn een aantal ervaren speelsters gebleven, komt Priscilla Mesker terug na haar zwangerschap en is Eline Koster bij ons teruggekeerd. Onze grote kracht is dat wij een heel hecht team hebben." Annabel is er heilig van overtuigd dat een plek bij de eerste vier (en daarmee deelname aan de play-offs om het landskampioenschap) haalbaar is. "En in de Eredivise Cup zal het nu niet meer zo zijn dat je alle rondes kan winnen zonder eerste te worden (zoals ADO Den Haag Vrouwen vorig seizoen overkwam, red.)."

Annabel is er zich van bewust dat ook in de Eredivisie Vrouwen het verschil tussen de topclubs en de rest groeit. Zij vindt het wel leuk dat nu coryfeeën als Mandy van den Berg en Sari van Veenendaal in de Nederlandse competitie terugkeren. "Zelf zijn wij er trots op dat er zoveel meiden uit onze eigen jeugd doorstromen." Kees en Karin Punt, die sinds 2012 het warm kloppend hart van ADO Den Haag Vrouwen vormen, legden deze zomer verschillende speelsters voor meer dan één seizoen vast. "Wij willen investeren in onze eigen jeugd en laten zo ook zien dat wij in speelsters geloven."

Technisch Manager Toorenburg:

Topopleiding
Dat ADO Den Haag Vrouwen top is als het gaat om het zelf opleiden van talent, blijkt uit de cijfers. Sinds in 2014 het beloftenteam in het leven werd geroepen, hebben 30 speelsters uit dat team hun debuut in de hoofdmacht gemaakt. Van hen promoveerden er 24 definitief naar de A-selectie. En het beloftenteam voor het komende seizoen telt liefst acht speelsters die twee jaar terug deel uitmaakten van het nieuwe jeugdteam onder 16. "Dat doen we prima en willen we ook: een eigen jeugdopleiding om talentvolle speelsters door te kunnen schuiven. Belangrijk is dat zij bij ons daarvoor de kans krijgen. De trainers moeten daar ook voor open staan, bijvoorbeeld als het gaat om het mee laten trainen van beloften bij de A-selectie en van jeugdspeelsters bij de beloften."

Wat in de Eredivisie Vrouwen nog niet is geregeld, is een opleidingsvergoeding voor speelsters die door andere clubs worden weggehaald. "Daar hebben ze het wel over, maar zo lang het alleen bij praten blijft ...", signaleert Annabel een gevaar. "Het is een van de redenen waarom wij jonge talenten een twee-jarig contract hebben gegeven. Anders loop je het risico dat zij volgend seizoen voor niets naar een andere club gaan."

In de meerjarenplannen van de N.V. ADO Den Haag is een belangrijkere rol weggelegd voor de vrouwen. Annabel vertrouwt erop dat als de vrouwentak weer onder de vlag van het moederschip komt te varen, het budget zal worden vergroot. Dat is ook nodig om de uitgesproken ambities (zoals meedoen om het kampioenschap en plaatsing voor de Champions League) waar te maken. Met alle respect voor wat de mensen achter ADO Den Haag Vrouwen nu al voor elkaar weten te boksen, acht zij die steun cruciaal. "Zo speelden wij het afgelopen seizoen zonder shirtsponsor op de borst. Ik ben erg blij met de sponsoren die zich al verbonden hebben, maar als onderdeel van de N.V. krijg je automatisch te maken met andere sponsoren. En misschien kan ook de Chinese aandeelhouder voor ons iets betekenen."  

Technisch Manager Toorenburg:

Datum: 04-08-20

SPONSOREN