Noordam ook volgend seizoen in geel en groen

Met inmiddels 39 interlands voor Nederlandse jeugdteams en Nederland onder 23 heeft Nadine Noordam een walk-in closet nodig voor al haar Oranje-shirts. Het Westlandse loopwonder met killer-instinct fungeert ook volgend seizoen als één van de voortrekkers van ADO Den Haag Vrouwen.

Vijf jaar geleden maakte Nadine Noordam als eerste speelster uit het in 2014 in het leven geroepen beloftenteam haar debuut voor de hoofdmacht van ADO Den Haag Vrouwen. Nadat zij onlangs haar handtekening zette onder een nieuw contract, treedt zij op vrijdag 4 september aan voor haar zesde seizoen in de Eredivisie Vrouwen. "Ik voel mij hier nog steeds erg thuis en heb het zeer naar mijn zin", verklaart zij haar weloverwogen keuze. "Bovendien vond ik het in deze corona-tijd goed om dicht bij huis te blijven." 

Twee jaar terug probeerde Ajax haar in de verleiding te brengen om de Hofstad voor de hoofdstad te verruilen. Nadine kampte toen net met een gebroken middenvoetsbeentje. "Ik heb er serieus over nagedacht, maar door die blessure zou ik daar met een achterstand binnen komen en gezien de selectie had ik ook niet de zekerheid dat ik snel aan spelen zou toekomen. Hier wist ik wel dat ik goed kon revalideren en daarna direct zou kunnen spelen. Bovendien kwam Ajax pas op het laatste moment in de overschrijvingsperiode en vond ik het niet netjes richting ADO om dan nog over te stappen."

Noordam ook volgend seizoen in geel en groen

Verantwoordelijkheid
Als nieuwe hoofdtrainer koos Sjaak Polak vorig seizoen voor Nadine als aanvoerster. Blij met dat blijk van vertrouwen besefte zij dat die rol ook extra verantwoordelijkheid met zich bracht. "Maar in onze jonge ploeg vond ik het ook fijn om die op mij te nemen." 

Met de aanvoerdersband om  is zij niet anders gaan voetballen. "Wel heb ik meer verantwoordelijkheid genomen buiten het veld en geprobeerd meiden in bepaalde zaken mee te nemen." De ontwikkeling die de 21-jarige Nadine zelf als speelster heeft doorgemaakt, helpt haar om nu voor anderen als voortrekker te fungeren. "Toen ik nog een broekje was, deden oudere speelsters als Lisanne Grimberg, Hélène Heemskerk en Paola en Yvette van der Veen dat. In de jaren daarna ben ik zelf één van de ervaren speelsters geworden."

Noordam ook volgend seizoen in geel en groen

Stuntje
Op haar eerste seizoen als captain van ADO Den Haag Vrouwen kijkt Nadine over het algemeen met een goed gevoel terug. "Het was wel erg jammer dat wij het seizoen niet hebben kunnen afmaken, zeker omdat wij het juist in de laatste wedstrijden (0-1, 1-0 en 2-2 tegen Ajax, red.) heel goed hadden gedaan.  Ik denk dat wij vooral in het bekertoernooi voor een stuntje hadden kunnen zorgen", meent Nadine, die in 2016 met ADO Den Haag Vrouwen de KNVB-beker al eens won. "Wat wij als jong team hebben laten zien, was positief." 

Met zes optredens in Nederland onder 23 bracht Nadine haar aantal interlands vorig seizoen op 39, het record voor een speelster van ADO Den Haag. Dat team is in het leven geroepen om de kloof naar het A-team te verkleinen. "Een goede zaak, al komt het voor mij misschien net iets te laat. Maar voor de meiden die net uit het team onder 19 komen, is het heel goed dat dit elftal er is. Mogelijk stoppen er daardoor ook minder speelsters al jong."

Noordam ook volgend seizoen in geel en groen

Geen zorgen
Dat ADO Den Haag Vrouwen deze zomer drie basiskrachten (Chasity Grant, Marisa Olislagers en Kim Mourmans) kwijtraakte, is voor Nadine geen reden zich zorgen te maken over de toekomst. "Het is jammer dat zij weg zijn gegaan, maar ik denk dat wij dat verlies op kunnen vangen. Na hun vertrek zullen anderen weer opstaan. Jonge meiden in ons team kunnen zich verder ontwikkelen en er komen nu ook meiden uit het beloftenteam bij die potentie hebben."

Naast het voetbal ging Nadine twee jaar terug als lifestyle coach en bewegingsagoog aan de slag bij WoonzorgCentra Haaglanden. 26 Uur in de week doet zij aan sport met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. In een eigen sportzaal in WZH Nieuw Berkendael werkt zij zowel individueel met mensen als met een fitness groep. "Ik heb altijd graag met zo'n aangepaste doelgroep gewerkt, vind het leuk om te doen en haal er voldoening uit. Mijn werktijden zijn bovendien goed te combineren met het voetbal. En als ik eens eerder weg moet en zelf iets kan regelen, dan mag dat." 

Blij met haar werk en het spelen bij ADO Den Haag Vrouwen zou Nadine nog steeds graag eens in het buitenland voetballen, bij voorkeur in Spanje. "Dit jaar heb ik daar niet voor gekozen, maar ik kan mij nog steeds verder ontwikkelen en misschien is er ook een extra stukje durf voor nodig."

Noordam ook volgend seizoen in geel en groen

Datum: 15-07-20

SPONSOREN