Alex van der Harst ondersteunt progressie speelsters nu fulltime

Na drie jaar als lid van de trainersstaf van ADO Den Haag Vrouwen is Alex van der Harst het komende seizoen fulltime assistent van trainer Sjaak Polak. In die rol helpt hij speelsters op individuele basis om technisch en tactisch beter te worden.

In het kader van zijn opleiding voor het trainersdiploma TC3 ging Alex van der Harst in 2017 als stagiair bij ADO Den Haag Vrouwen aan de slag. Jeugdvriend Alex Scholte bracht hem met de club in contact. Na een lange voetballoopbaan (die hem langs Sparta, Wilhelmus, Aalsmeer, Tonegido, RKAVV en VUC voerde) deed hij bij de jeugdteams van zijn zoon bij DSVP zijn eerste ervaringen als trainer op. In dertien jaar had Alex alle jeugdelftallen onder zijn hoede en werd daarna assistent van hoofdtrainer Dennis van der Steen.

Als één van de assistenten van de toenmalige hoofdtrainer Arend Regeer was Alex bij ADO Den Haag Vrouwen vooral individueel met speelsters bezig, "met name op technisch en tactisch vlak. Ik vind het prettig om zo te werken en de meiden vinden die persoonlijke aandacht fijn. Bij DSVP doe ik hetzelfde. Ik verzorg een deel van de trainingen, maar verder loop ik vooral tussen de spelers rond om te zien waarmee ik kan helpen."

Alex van der Harst ondersteunt progressie speelsters nu fulltime

Klik
Werd Sjaak Polak vorig seizoen ondersteund door drie elkaar afwisseldende trainers, de komende voetbaljaargang is Alex van der Harst de enige fulltime assistent. De speelsters hebben straks op het veld alleen te maken met Sjaak Polak, Alex van der Harst en keeperstrainer Pasquinel te Pas. "Daardoor zijn de lijnen korter en het zorgt ook voor duidelijkheid."

Op persoonlijk vlak heeft Alex een goede klik met Polak. "Wij zijn allebei Haagse jongens." Belangrijk voor hun samenwerking vindt hij goede afspraken en een duidelijke rolverdeling. "Sjaak is altijd degene die beslist en het is ook belangrijk om elkaar vrij te laten." Als enige assistent ziet Alex zijn rol intensiever worden. "Nu zullen speelsters met al hun vragen bij mij komen. Dat maakt het voor mij leuker en is voor de speelsters ook duidelijker, bijvoorbeeld als we het hebben over speelwijze of tactiek." 

Alex van der Harst ondersteunt progressie speelsters nu fulltime

Kloof
Terugkijkend op het door de coronacrisis abrupt afgebroken seizoen ontkomt Alex niet aan de constatering dat de prestaties van de hoofdmacht wisselvallig waren. "Voetballend waren we goed op weg, maar in de resultaten heeft een gebrek aan scorend vermogen ons parten gespeeld." Alex zag vooral vooruitgang in het spel. "Speelsters mogen van Sjaak ook fouten maken en dat geeft hen vertrouwen." Bewijs voor de progressie waren de drie laatste wedstrijden, waarin Ajax op de pijnbank werd gelegd (1-0 verloren, 1-0 gewonnen en 2-2). Het sterkt Alex in de overtuiging dat de strijd om een plek in de play-offs om het kampioenschap nog niet gestreden was.  

Als belangrijkste verbeterpunt voor de nieuwe voetbaljaargang ziet hij minder wisselvalligheid. "En als we makkelijker het net weten te vinden, zie ik ons zeker bij de eerste vier eindigen. Daar hebben we de groep voor. Ik ben ook blij met de speelsters die er van Excelsior en uit ons beloftenteam bij zijn gekomen. Dat zijn allemaal goede aanvullingen op onze selectie." Dat PSV en Ajax de kloof met anderen verder hebben vergroot door het aantrekken van internationals, vindt Alex allerminst een vanzelfsprekendheid. "Je kan wel topspeelsters halen, maar je moet wel een echt team hebben. Dat is juist onze kracht, net als het beter maken van jonge talenten, en daar mag je best trots op zijn.

Alex van der Harst ondersteunt progressie speelsters nu fulltime

Datum: 18-06-20

SPONSOREN