Bianca Koppers helpt talenten vanuit schaduw in de schijnwerpers

Bij de ADO Den Haag Vrouwenvoetbal Academie en het daaruit voortgekomen schaduwteam hielp Bianca Koppers al jarenlang jonge talenten uit de regio hun voetbalambities te realiseren. Als nieuwe assistent-trainer van het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen draagt zij graag bij aan het zetten van de laatste stap naar de schijnwerpers van de Eredivisie.

Als oud-ploeggenoten bij Ter Leede kruisten de wegen van Bianca Koppers en Sarina Wiegman elkaar weer bij Sportclub Monster. Bianca was daar acht jaar trainer van meidenteams en van het eerste vrouwenteam en kwam weer in contact met Sarina, omdat haar beide dochters bij de club speelden. "Zo kwamen wij aan de praat en toen Sarina en Alex Scholte bij Monster met de ADO Den Haag Vrouwenvoetbal Academie begonnen, ben ik er ook ingerold." Met medewerking van trainers en speelsters van ADO Den Haag Vrouwen biedt de academie jeugdig talent uit Den Haag en omgeving een mogelijkheid om door extra trainingen het beste uit zichzelf te halen. "Op een gegeven moment was de groep zo groot, dat er ook een schaduwteam is gevormd, dat trainde op zondag en af en toe een wedstrijd speelde. Ik assisteerde bij dat team Henk Poortvliet." 

Voor veel speelsters fungeerde het schaduwteam als voorportaal voor de beloften. Zo ziet Bianca in het beloftenteam straks Jasmijn de Groot, Elisa Meinema, Wendy Balfoort, Cato Pijnacker Hordijk en Manon van Raay als oude bekenden terug. "Ik heb die meiden na het schaduwteam wel gevolgd en heb ze ook zien spelen, maar het is erg leuk weer met ze te werken."

Bianca Koppers helpt talenten vanuit schaduw in de schijnwerpers

Graag hogerop
Als hoofdtrainer van de vrouwen van Monster zag Bianca Koppers haar speelsters in zes seizoenen veel progressie maken. "Zes jaar is best een lange periode, maar het team groeide constant en er was elk seizoen weer een nieuwe uitdaging.  Zo hebben we vier keer gespeeld in de nacompetitie voor promotie en zijn we van de derde klasse naar de eerste klasse gegaan. Het was ook een leuke en heel ambitieuze groep, die graag hogerop wilde. Sommige speelsters kende ik al van de MB1."

Met Monster stuitte Bianca de afgelopen twee seizoenen op Sparta, dat uiteindelijk de stap naar de Eredivisie Vrouwen wil zetten. "De naamsbekendheid en het trainen en spelen in het stadion trekt meiden aan en ook in andere opzichten is de club enorm gegroeid. Toen Sparta vorig jaar kampioen werd, eindigden wij nog met hetzelfde aantal punten en wonnen bovendien beide onderlinge wedstrijden. Het Sparta van dit seizoen was daarmee niet te vergelijken. Om naar de Eredivisie te kunnen, moeten ze nog wel een slag maken, want met dat niveau is er nog een groot verschil."

Andere rol
Na acht jaar als hoofdtrainer heeft Bianca er geen moeite mee het komende seizoen als assistent-trainer te acteren. "Ik ben dan niet eindverantwoordelijk en zal meer een sparring-partner en adviseur voor Stephan Vos zijn. Ik vind het ook wel fijn om in die andere positie zelf nieuwe dingen te leren. Dat helpt mij weer om een betere trainer te worden. En als Stephan er niet is in verband met zijn trainersopleiding, zal ik toch de kar moeten trekken." Zij ziet het als een uitdaging om voor de beloften en een goede en veilige sfeer te creëren, waarin zij zich zo goed mogelijk verder kunnen ontwikkelen. "Ik denk dat ik als assistent wat dichter bij de speelsters zal staan. Ik wil weten wat ze drijft en waarin zij zich willen ontwikkelen en daar dan een bijdrage aan leveren."

Daarnaast houdt Bianca zich als coördinator en trainer van de zogenoemde ADO Futures in samenwerking met Marten Glotzbach, Veysel Kaya en Barbara Lorsheyd (voor de keepsters) bezig met de jongste talenten op de radar van ADO Den Haag Vrouwen. "Dat is een groep talentvolle meiden onder 13, van wie een deel ook bij het Segbroek College voetbalt. Als ADO Futures krijgen zij op woensdagmiddag een extra training, omdat zij straks misschien geschikt zijn om onze meidenteams te versterken. Door die trainingen krijgen zij al een binding met de club en helpen wij die meiden ook zich verder te ontwikkelen." 

Datum: 04-06-20

SPONSOREN