Katelyn Hendriks mikt op 10 voor Eredivisiedebuut

Na twee seizoenen bij de beloften zette Katelyn Hendriks deze week haar handtekening onder haar eerste contract bij ADO Den Haag Vrouwen. De balvaardige jeugdinternational uit Numansdorp showt het liefst op nummer 10 wat zij allemaal in huis heeft.

Vanaf het moment dat zij als F-je bij NSVV in Numansdorp haar eerste schreden op het voetbalveld zette, was Katelyn Hendriks gewend om met jongens te spelen. Door de KNVB gespot als talent switchte zij drie jaar terug naar de jongens onder 15 van Barendrecht. "Zij wilden graag dat ik op een hoger niveau ging  spelen. Bij mij in de buurt kom je dan al snel bij Barendrecht uit: een grote en fijne club met een goed niveau. De jongens speelden daar in de Tweede Divisie." 

Katelyn had er geen moeite mee zich snel aan het hogere niveau aan te passen. "Jongens spelen altijd fysiek en fel. Ik vond dat wel leuk en heb er veel geleerd." Bovendien kon zij in Barendrecht één keer in de week meetrainen met het net gevormde vrouwenteam van Excelsior Barendrecht. "Het was een superkans om op zo'n hoog niveau mee te kunnen doen. Voor mij was het de eerste keer tussen de dames en dat beviel prima."

Katelyn Hendriks mikt op 10 voor Eredivisiedebuut

Na die eerste kennismaking met vrouwenvoetbal werd Katelyn door trainer Alex Scholte benaderd voor een overgang naar de beloften van ADO Den Haag Vrouwen. Zij had daar wel oren naar. "Tussen jongens die aan het puberen waren, lag ik niet zo goed in de groep. Daardoor had ik niet zo'n leuk seizoen achter de rug. Ik zat daar ook alleen in een aparte kleedkamer, had er geen echt teamgevoel." Zij besloot daarom snel ja te zeggen op het aanzoek van Alex. "Bij de beloften kon ik spelen op een goed niveau en had ik doorstroommogelijkheden naar de Eredivisie."

Katelyns eerste optreden in het geel en groen was een oefenduel in het Cars Jeans Stadion tegen een team van Queen's Park Rangers. "Zij speelden heel fysiek, maar wij waren de bovenliggende partij", herinnert zij zich die met 12-0 gewonnen wedstrijd. In twee seizoenen bij de beloften kwam de makkelijk tegenstanders passerende Katelyn afwisselend als rechtsbuiten en rechtsback in actie. "Ik had altijd voorin gespeeld, maar bij Nederland onder 16 wilden ze mij ook eens als rechtsback zien en dat ging hartstikke goed." Zelf betwijfelt zij of dat haar beste positie is. "Ik speel erg aanvallend, wil het liefst vooruit en scoren. Als rechtsback is dat toch lastiger. Verder vind ik mezelf verdedigend niet zo sterk." Komen haar kwaliteiten als vleugelspits beter uit de verf, het liefst speelt zij zelf op het middenveld, "als nummer 10."

Katelyn Hendriks mikt op 10 voor Eredivisiedebuut

Nieuwe vriendinnen
In de voorbereiding op haar tweede seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen debuteerde Katelyn voor de hoofdmacht. In vriendschappelijke wedstrijden tegen Oud-Heverlee Leuven (4-0), Anderlecht (0-0) en Borussia Mönchengladbach (2-0) kwam zij zowel als rechtsback als rechts voorin in actie. "Aan het begin van een nieuw seizoen waren dat pittige wedstrijden, maar op zich ging het goed." 

Hoewel een Eredivisiedebuut daarna nog uitbleef, kon Katelyn zich wel goed verder ontwikkelen. "Met Stephan Vos als nieuwe trainer van de beloften ben ik erg vooruit gegaan. En ik heb veel geleerd van het meetrainen met het eerste team en daar ook nieuwe vriendinnen gemaakt." Dat hielp Katelyn weer om in de wedstrijden met de beloften vaker het verschil te maken, zoals met een hat-trick aan assists én een goal tegen FC Twente en belangrijke treffers tegen Feyenoord en PSV. "In mijn eerste seizoen moest ik er nog inkomen, een eigen plek veroveren. Dit seizoen was ik er op belangrijke momenten voor het team."

Minuten maken
De beloning daarvoor was haar overgang naar de A-selectie. Over haar verwachtingen voor het komende seizoen zegt Katelyn: "Ik hoop straks mijn debuut in de Eredivisie te maken, het liefst op 10, en zoveel mogelijk minuten te maken." Zij wil ook terugkeren in het Nederlands jeugdelftal en kijkt ernaar uit om zich verder als voetbalster te kunnen ontwikkelen. "Waar dat uiteindelijk toe leidt, zien we wel."

Buiten het voetbalveld volgt Katelyn de drie-jarige opleiding Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College. Dagelijks reist zij daarvoor met het openbaar vervoer eerst 's morgens van Numansdorp naar school in Roosendaal en daarna van Roosendaal naar Den Haag, vóór zij weer op huis aan kan. "Van huis naar Roosendaal vergt wel veel tijd, maar met de trein uit Roosendaal ben je zo op Den Haag Centraal", weet zij die kleine reis rond de wereld te relativeren.  

Katelyn Hendriks mikt op 10 voor Eredivisiedebuut Katelyn Hendriks mikt op 10 voor Eredivisiedebuut

Datum: 28-05-20

SPONSOREN