Stephan Vos tekent bij als hoofdtrainer Beloftenelftal

Stephan Vos heeft voor twee seizoenen bijgetekend als hoofdtrainer van het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen. "Ik voel me bij de club erg prettig en draag er graag aan bij om nog meer meiden uit onze eigen jeugd de stap te laten maken naar het eerste elftal."

"Met Stephan Vos opnieuw als hoofdtrainer van de beloften heb ik er vertrouwen in dat hij de stijgende lijn die hij het afgelopen seizoen heeft ingezet kan doortrekken", toont de voor het technisch management verantwoordelijke Annabel Toorenburg zich verheugd over de contractverlenging van Vos. Vóór de 35-jarige Stephan Vos in 2018 bij ADO Den Haag Vrouwen begon als trainer van het nieuwe opleidingsteam van meiden onder 14, deed hij uitgebreid ervaring op als trainer van jongens, meiden en mannen in binnen- en buitenland. 

Als jeugdspeler van Hekelingen begon Stephan al op zijn 16de met helpen bij de training van de F-jes en bleef daar tot aan de senioren het zelf voetballen combineren met het geven van training. "Ik deed dat graag, omdat ik altijd heb geweten dat ik in het voetbal actief zou blijven." Stephan had ook al in Engeland en Zuid-Afrika trainingen gegeven, toen hij in 2007 de kans kreeg bij Soccer Centers in New Jersey (VS) van zijn passie zijn beroep te maken en elke dag met voetbal bezig te zijn. Naar Nederland teruggekeerd omdat zijn moeder ernstig ziek was, werkte hij bij RBC (als assistent van hoofdtrainer Robert Molenaar), Spijkenisse (bij de jeugd), Barendrecht (jeugd) en SHO (jeugd en assistent bij het eerste).

Stephan Vos tekent bij als hoofdtrainer Beloftenelftal

Talentvolle meiden
Vanaf 2010 was Stephan ook in het vrouwenvoetbal actief. Als talentcoach ondersteunde hij Sander Luiten bij de KNVB-selectieteams van het District West. "Daar is mijn passie ontstaan voor het werken met talentvolle meiden." Toen Alex Scholte hem namens ADO Den Haag Vrouwen benaderde om trainer te worden van de meiden onder 14, zag Stephan dat als een kans die hij niet kon laten lopen. "Bij de KNVB-teams heb ik gezien dat als je structureel op een hoog niveau met meiden werkt, hun ontwikkeling veel sneller gaat dan bij jongens. Vooral omdat hun intrinsieke motivatie groter is, leren vrouwen snel en graag."

De ontwikkeling van ADO's nieuwe meidenteam stelde Stephan zeker niet teleur. "Met talentvolle speelsters en een prima staf zijn wij in de competitie twee keer bovenin geëindigd (tweede en eerste), hebben het Haaglanden Voetbal Toernooi gewonnen en de finale gehaald van de Alkmaar Academy Cup." Na de winterstop werd Stephan gevraagd of hij na het wegvallen van Scholte en Peter Boshuizen als 'vliegende keep' ook het beloftenteam kon bijstaan. "Omdat ik dat goed kon combineren met onder 14, heb ik dat graag gedaan. Ik ben toen Monique Rikaart gaan ondersteunen met het vooruitzicht zelf hoofdtrainer van de beloften te worden."

Stephan Vos tekent bij als hoofdtrainer Beloftenelftal

Juichmoment
Het afgelopen seizoen zag Stephan de Haagse beloften prima prestaties (onder meer overwinningen op Feyenoord, bij PSV en Ajax) afwisselen met mindere resultaten. Gevraagd naar wat hem het meeste plezier heeft bezorgd, heeft hij het echter niet over uitslagen. "Het beloftenteam staat in het teken van opleiden voor het eerste elftal. Wat dat betreft was mijn eerste juichmoment het doorstromen van Kayra Nelemans naar de A-selectie (net voor de winterstop, red.)." 

Dat Naomi Piqué, Gite Deckers, Lizzy Mastemaker en Anne Sellies hun debuut voor de hoofdmacht verdienden, deed hem net zoveel deugd. Toen Sellies daarna echt doorbrak en tegen Ajax het winnende doelpunt voor haar rekening nam, sprong Stephan thuis in Rotterdam spontaan van de bank. "De ontwikkeling van Anne is voor mij net zoveel waard als een kampioensschaal. Ik kende haar van de KNVB-teams en wist wat zij in haar mars had. Met de staf hebben wij er alles aan gedaan om haar het plezier in voetbal weer terug te laten krijgen, zodat zij haar talent kon ontplooien."

Stephan Vos tekent bij als hoofdtrainer Beloftenelftal

Elke dag beter
De balans opmakend telt Stephan meerdere speelsters die volgend seizoen deel uitmaken van de hoofdmacht. "Als je daar ook bij optelt dat Danique Wühl al bij de A-selectie heeft meegetraind, maakt dat mij hartstikke trots." Dat Stephan voor twee jaar bijtekent, vindt hij passen bij zijn ambitie als beloftentrainer. "Het beloftenteam wordt nu aangevuld met zes speelsters uit onze meiden onder 17 en ik draag er graag aan bij om nog meer meiden uit onze eigen jeugd de stap te laten maken naar het eerste elftal."

Stephan krijgt van ADO Den Haag Vrouwen de mogelijkheid zichzelf verder te ontwikkelen en volgt in het nieuwe seizoen de op één na hoogste trainersopleiding (UEFA A). "Ik wil als trainer nog steeds elke dag weer een beetje beter worden en hopelijk draagt dit ook bij aan de ontwikkeling van de club. De opleiding helpt mij om meer kennis op te doen, die ik het seizoen daarop als trainer van de beloften ADO Den Haag Vrouwen kan toepassen."

Overige fotografie: m.k.fotografica         

Stephan Vos tekent bij als hoofdtrainer Beloftenelftal

Datum: 30-04-20

SPONSOREN