Bekerfinale bezorgt moeder Mesker nog steeds kippenvel

Op zondag 29 maart vierde Priscilla Mesker met haar vriend Leon de geboorte van hun dochter Mila. De coronacrisis verstoorde haar droom van een herhaling van de bekerfinale van 2016.

De bekerfinale
Als Priscilla Mesker de beelden van de bekerfinale ADO Den Haag Vrouwen - Ajax van vier jaar geleden weer eens voorbij ziet komen, krijgt zij nog steeds kippenvel. "Wat wij daar hebben neergezet, na er wekenlang naartoe te hebben getraind, zorgde voor een onbeschrijvelijk gevoel. Op zo'n manier van Ajax winnen, was zeker weten een hoogtepunt." Hoewel Priscilla en haar ploeggenoten dat seizoen drie van de vier duels met de Amsterdammers hadden verloren, voelden zij zich allerminst kansloos. "Wij verloren die wedstrijden allemaal nipt en hebben steeds gezegd dat wij er maar één keer echt hoefden te staan." 

Bekerfinale bezorgt moeder Mesker nog steeds kippenvel

Wat hielp was dat het door Marcel Valk, Alex Scholte, Lydia de Vos en Gert-Jan Dupon getrainde team zich wekenlang alleen op de bekerfinale in het eigen stadion voorbereidde. "In de competitie konden wij niks meer halen." De speelsters concentreerden zich volledig op de krachtmeting met Ajax, verdiepten zich in de speelwijze van de tegenstander en oefenden de speelwijze uitvoerig met de reserves in de rol van Ajacieden. "Wij wisten daardoor precies wat er tegenover ons zou staan." Resultaat op het moment suprême was een bijna perfecte uitvoering van het strijdplan. In de eerste helft greep de Haagse ploeg het initiatief en zag dat kort voor rust beloond met een treffer van Lineth Beerensteyn. "Dat was echt een doelpunt uit het boekje. Als je daar zo hard voor hebt getraind, is het mooi dat zoiets lukt." In de tweede helft zorgde Ajax voor veel druk. De Hagenezen verdedigden hun eigen strafschopgebied echter als ooit de heldhaftige Spartanen de pas bij Thermopylae. Als linksback smaakte Priscilla het genoegen dat haar twee directe tegenstanders - voor rust Monique Versteegt, daarna de naar voren geschoven Liza van der Most - allebei werden gewisseld. "Dan weet je dat je het goed hebt gedaan."

Bekerfinale bezorgt moeder Mesker nog steeds kippenvel

De baby
Toen Priscilla juni vorig jaar haar handtekening zette onder een nieuwe overeenkomst met ADO Den Haag Vrouwen, had zij nog geen idee dat een blijde tijding haar seizoen op z'n kop zou zetten. "Ik wilde in juli gewoon weer lekker gaan ballen, toen ik erachter kwam dat ik zwanger was." Geplaagd door het gevoel dat zij daardoor het team in de steek moest laten, vond zij het moeilijk het aan haar trainer Sjaak Polak te vertellen. "Voor hem was het 't eerste jaar als trainer van een vrouwenploeg en bij de mannen komt zoiets niet voor." Polak toonde alle begrip en stak zelf een stokje voor Priscilla's voornemen om zo lang mogelijk met de trainingen van de selectie mee te blijven doen. "Hij was bang dat er iets met mij zou gebeuren." 

Priscilla bleeft wel deel uitmaken van de groep en deed tot een maand voor de geboorte van dochter Mila samen met de andere meiden twee keer per week aan krachttraining. Zij was ook bij alle wedstrijden present en gaf waar nuttig en nodig goede raad. Hoewel zij niet meer op het veld stond, gaven haar medespeelsters Priscilla het gevoel dat zij nog steeds deel uitmaakte van de groep. "Toen ik vertelde dat ik zwanger was, hadden sommige speelsters tranen in de ogen. Dat is ook teamgevoel."

Bekerfinale bezorgt moeder Mesker nog steeds kippenvel

De comeback
Al vóór zij moeder werd, had Priscilla haar ploeggenoten één boodschap meegegeven: "Zorg dat jullie de bekerfinale halen, dan zorg ik ervoor dat ik voor die wedstrijd weer fit ben." De coronacrisis haalde een streep door die gedroomde comeback. Zij houdt zich nu keurig aan het gebod om de eerste zes weken na de zwangerschap niets te doen. "Daarna ga ik weer rustig opbouwen en zo hoop ik weer fit te zijn als het nieuwe seizoen begint." Aan het moederschap is zij heel snel gewend geraakt. "Mila doet het goed, slaapt 's nachts ook goed en nu met dit mooie weer kunnen we lekker gaan wandelen.''

Bekerfinale bezorgt moeder Mesker nog steeds kippenvel

Datum: 21-04-20

SPONSOREN