Dr. Lucienne Reichardt helpt ADO Vrouwen graag hogerop

Nadat zij eind vorig jaar was gepromoveerd in de psychologie, zocht Lucienne Reichardt zelf contact met ADO Den Haag Vrouwen om te vragen of zij misschien iets voor haar 'oude liefde' kon betekenen. Als bestuurslid wil de oud-speelster de club graag helpen weer een stapje hogerop te zetten. 

Na een FA Cup Final op Wembley met West Ham United zette Lucienne Reichardt vorig seizoen een punt achter haar voetbalcarrière. In 2008 maakte zij haar debuut op het hoogste niveau voor ADO Den Haag. In zes seizoenen hielp zij de club één landskampioenschap (2012) en twee KNVB-bekers (2012 en 2013) te behalen. Na een voetbal-sabbatical van twee jaar kwam zij ook twee seizoenen uit voor Ajax (met twee landstitels en nog eens twee bekers), om haar loopbaan af te sluiten als full-prof in Engeland bij West Ham United. Over de reden om haar voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, zegt zij nu: "Ik merkte dat ik klaar was met het voetbal en wilde graag verder met mijn maatschappelijke carrière. Ik deed onderzoek voor mijn promotie en wilde daar nog eens flink mijn tanden in zetten. Bovendien was het in Engeland best lastig dat mijn vriend op afstand in Den Haag woonde." 

Fotografie: Mandy Brander

Dr. Lucienne Reichardt helpt ADO Vrouwen graag hogerop

Gave ervaring
Haar wens om ook nog eens een buitenlands voetbalavontuur mee te maken, was voor Lucienne in Engeland in vervulling gegaan. "Het was een heel gave ervaring." De FA Cup Final op de heilige voetbalgrond van Wembley was een passende apotheose. Tal van extra's, zoals een persoonlijk ingerichte eigen plek in de kleedkamer, meer dan 43.000 toeschouwers en een rechtstreekse televisie-uitzending, maakten het tot een onvergetelijke wedstrijd, ook al verloor underdog West Ham uiteindelijk met 3-0 van Manchester City en kwam Lucienne als reserve niet meer in het veld. "Dat had onder andere te maken met het feit dat ik drie weken daarvoor een blessure had opgelopen."

In december sloot Lucienne haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam succesvol af met haar proefschrift 'Depressive symptoms, apathy, and adverse health outcomes in acutely hospitalized older patients'. Op dat moment vond zij de tijd gekomen om bij Kees en Karin Punt van ADO Den Haag Vrouwen te informeren of zij iets voor de club zou kunnen doen. Hun suggestie om toe te treden tot het bestuur van ADO Den Haag Vrouwen sprak haar direct aan. "Het lijkt mij erg leuk om in die rol de club en het voetbal in Nederland beter te helpen maken." 

Dr. Lucienne Reichardt helpt ADO Vrouwen graag hogerop

Vertrouwde omgeving
Intusen begonnen aan een nieuwe baan als statistisch onderzoeker op de afdeling gezondheid en zorg van het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt Lucienne met ingang van maart deel uit van het bestuur. Na haar vertrek als speelster in 2014 voelt de oude omgeving vertrouwd. "De box van En Un Momento d'ADO is nog het thuishonk, de meiden trainen nog in het stadion en veel mensen zijn er nog, dus het voelde als thuis komen." Tegelijkertijd is zij heel benieuwd wat er in de tussenliggende jaren is veranderd. Om zich daarover een goed oordeel te kunnen vormen, moet eerst het voetbal na de corona-crisis worden hervat.

Behalve haar uitgebreide ervaring als voetbalster in binnen- en buitenland brengt Lucienne als nieuw bestuurslid de in haar studie opgedane kennis mee. Zij denkt dat die van pas kan komen in haar rol als schakel tussen het bestuur en de speelsters. "Ik hoop iets voor de meiden te kunnen betekenen en weet dat het mentale gedeelte in het voetbal ontzettend belangrijk is en nu nog wel eens onderbelicht blijft. Ik heb zelf ervaren dat je beter speelt als je hoofd leeg is. Daarom is het niet gek om met speelsters ook eens te praten over zaken buiten het voetbal."

Door iedereen gewaardeerd
Uit eigen ervaring kan Lucienne meepraten over het spelen voor clubs met beperkte financiële mogelijkheden (zoals ADO Den Haag Vrouwen), een groter budget (Ajax) en meer dan genoeg geld (West Ham). Kreeg zij bij ADO Den Haag Vrouwen een onkostenvergoeding, bij Ajax was zij semi-prof en als buitenlandse aanwinst van West Ham kon zij zich met een ruimer salaris en een huis van de club volledig op het voetbal concentreren. "Daar heb ik zeker van genoten." 

Verschil heeft zij niet alleen ervaren in de financien. "Bij West Ham waren de vrouwen meer een onderdeel van de hele club. Daar voelde je je als speelster echt door iedereen gewaardeerd. Bij Ajax was dat ook zo. Dat hoop ik bij ADO Den Haag ook te krijgen." Verschil was er eveneens in de extra faciliteiten waarvan de speelsters gebruik kunnen maken en de tijd die zij bij de club doorbrengen. "Bij West Ham was dat de hele dag en gebruikten wij die tijd bijvoorbeeld ook voor het bekijken van beelden, eten en rusten. Van de speelsters werd veel gevraagd, maar daar kreeg je ook meer voor terug."

Dr. Lucienne Reichardt helpt ADO Vrouwen graag hogerop

Key to success
De vraag hoe ADO Den Haag Vrouwen daar stappen in kan zetten, is voor Lucienne nu moeilijk te beantwoorden. "Ik heb nog geen inzicht in de (financiële) mogelijkheden." Met als motto 'persistence is de key to succes' is Lucienne wel vastbesloten in haar nieuwe rol door te zetten tot zij voor speelsters en club heeft bereikt wat zij wil bereiken. Wat bij ADO Den Haag Vrouwen in ieder geval niet is veranderd, is dat het vrouwenvoetbal professioneel wordt aangepakt. "Dat betekent dat je van speelsters zoveel vraagt als je kunt vragen, de meiden laat voelen dat zij bezig zijn op het hoogste niveau en ervoor zorgt dat zij het logo van de club met trots kunnen dragen."  

Archieffoto's ADO Den Haag Vrouwen

Dr. Lucienne Reichardt helpt ADO Vrouwen graag hogerop

Datum: 27-03-20

SPONSOREN