Meiden O15 leggen Koninklijke over de knie, 017 gelijk, beloften binden Feyenoord aan zegekar

De meiden onder 15 van ADO Den Haag Vrouwen verstevigden zaterdag hun kopppositie door een overtuigende zege op de jongens van HVV.  De meiden onder 17 speelden gelijk tegen Wilhelmus, terwijl de beloften zegevierden bij Feyenoord.

Meiden O15 leggen Koninklijke over de knie, 017 gelijk, beloften binden Feyenoord aan zegekar

"Dat begint goed", verzuchtte de keeper van HVV na nog geen halve minuut spelen tegen de meiden onder 15 van ADO Den Haag. Nadat hij en zijn ploeggenoten eerst vijf minuten hadden moeten wachten voor hun tegenstanders hun opwachting maakten, moest hij binnen 30 seconden na het startsignaal de trieste gang naar het net maken. Shannon Tabi zette Asude van Oosten vrij voor het doel en de spits vond direct de uiterste hoek: 1-0. Het is dat de doelman daarna goed ingreep bij mogelijkheden voor Quinty Dupon, Romaissa Boukakar en Tabi, anders was de score snel opgelopen. Nu was een Alkmaar-scenario ook nog denkbaar, zeker toen Van Oosten eerst naast een leeg doel mikte en daarna een schot in het grijze zwerk zag verdwijnen. Na voorbereidend werk van Senna Smulders was een nieuwe uithaal van Boukakar de goalie te machtig, omdat de bal van richting werd veranderd: 2-0 (foto 1).

Meiden O15 leggen Koninklijke over de knie, 017 gelijk, beloften binden Feyenoord aan zegekar

Met een nieuwe sluitpost tusen de palen bleef het voor de Koninklijke na de thee spitsroeden lopen. Schoten van Celine van der Toorn en Amanda de Leur wist hij nog te pareren. Uit een hoekschop van Lynn Verhoef liet Zoey Groenendijk hem echter onbarmhartig kansloos: 3-0. De Engelse HVV-trainer schreeuwde zijn jongens toe dat de wedstrijd nog niet gespeeld was, maar hij stond eenzaam in dat geloof. De HVV'ers waren blij dat een inzet van Van der Toorn terugstuitte van de binnenkant van de paal en hun keeper redding bracht op schoten van Felicia de Zeeuw en Groenendijk. In de slotfase bleef het niet langer droog. UIt een voorzet van Smulders volleerde Van Oosten nummer vier op het scorebord (foto 3). En uit een dieptepass van De Zeeuw bracht Smulders de stand op 5-0. Onder aanvoering van libero Beau Bongaards stond de Haagse defensie de opponent niet eens een doelpoging toe. Zondag treden de meiden onder 15 op Houtrust aan voor een Europa League-wedstrijd tegen JVOZ, terwijl de meiden onder 17 het opnemen tegen VV Alkmaar (aanvang beide wedstrijden 12.00 uur).

Meiden O15 leggen Koninklijke over de knie, 017 gelijk, beloften binden Feyenoord aan zegekar

De meiden onder 17 toonden in de thuiswedstrijd tegen Wilhelmus opnieuw dat zij uit het juiste voetbalhout zijn gesneden. Goed voetballend hielden zij de jongens uit Voorburg onder de duim. Alleen verzuimden zij lang zichzelf met doelpunten te belonen. Dat kwam het team van trainer Marten Glotzbach duur te staan toen Wilhelmus voor de rust wel meteen toesloeg uit nota bene een afgeslagen Haagse vrije trap: 0-1.

Na een bitter bakje thee rechtten de Haagse meiden de rug en vochten zich terug. Terwijl Sadeyah Rosa na een gele kaart op het strafbankje zat, gaf topscorer Manon van Raay de comeback gestalte door de gelijkmaker voor haar rekening te nemen. Vervolgens ging ADO Den Haag op jacht naar de overwinning. Met een fraaie dieptepass leek Nikki van den Burg Julia Banwari op weg te sturen naar de 2-1. De aanname en lob van de spelmaakster waren net zo fraai, maar de bal eindigde in de handen van de keeper. Ook kansen voor Van Raay, Louise van Oosten en Rosa leverden geen treffer op. Tot ontsteltenis van de Haagse aanhang trof Wilhelmus wel doel uit een vrije trap. De Haagse meiden zetten alles op alles om dat onrecht recht te zetten. Uit een indirecte vrije trap op vijf meter van het doel van Wilhelmus schoot Van Oosten haar ploeg toch nog naar een puntendeling: 2-2. 

Meiden O15 leggen Koninklijke over de knie, 017 gelijk, beloften binden Feyenoord aan zegekar

In de schaduw van De Kuip werd de eerste krachtmeting van de beloften met Feyenoord een waar spektakel. Het Haagse team startte gretig en had pech toen Jaimy Ravensbergen via een Rotterdamse verdedigster net naast kopte. De druk hield aan en werd beloond. Lizzy Mastemaker vond Naomi Piqué met een steekpass. De dribbelaar speelde zich vrij en joeg de bal in de verste hoek: 0-1. Nadat Gite Deckers een Rotterdamse kans had verijdeld, sloeg ADO Den Haag nog eens toe. Bo Vonk gaf met een snel genomen vrije trap Katelyn Hendriks de kans de achterlijn te halen en uit haar trekbal liep Ravensbergen de bal juichend het doel in: 0-2.

Als Feyenoord had gehoopt op een comeback na de pauze, sloegen de Haagse beloften die hoop razendsnel de bodem in. Binnen 19 seconden bracht Ravensbergen de stand op 0-3. Daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Leek, want na een Rotterdamse tegentreffer bracht oud-Hagenaar Nance van der Meer haar nieuwe ploeg terug in de wedstrijd door de stand op 2-3 te brengen. Bij het ingaan van het Haags kwartiertje wist doelvrouw Maaike van Klink een derde treffer van Feyenoord te voorkomen. Aan de andere kant ging een kopbal van Liz Rijsbergen rakelings naast. Een minuut later nam zij het doel nog eens onder vuur. Dit keer was het wel prijs: 2-4. Bij een derde poging van het Leidse vaatje buskruit spatte de bal op de lat uiteen. Een derde treffer van Feyenoord in blessuretijd vormde een passend slot van een spectaculaire Zuidhollandse derby.  

Actiefoto's: René Jansen

Datum: 12-10-19

SPONSOREN