Voorbeschouwing ADO Den Haag Vrouwen – DTS Ede

Voordat de Eredivisie weer verder gaat, staan eerst nog de kwartfinales van de KNVB Beker op het programma. Waar ADO Den Haag Vrouwen in de vorige ronde een Eredivisieconfrontatie had met PSV, is zaterdag de enige amateurclub die de achtste finale overleefde de tegenstander. Eén keer eerder stond DTS Ede tegenover de Residentieclub in een officiële wedstrijd. Op 2 februari 2010 was ADO Den Haag Vrouwen in de tweede ronde van de KNVB Beker met 0-6 te sterk voor de club, die destijds nog DTS ‘35 heette. Lisanne Grimberg en Sheila van den Bulk troffen in die wedstrijd tweemaal doel. Lucienne Reichardt en Sabine Verheul verzorgden de andere twee doelpunten.

Na dertien speelrondes is DTS Ede de koploper van de Topklasse, met zes punten voorsprong op achtervolgers Ter Leede en Saestum. In de KNVB Beker heeft de amateurclub er al een lange weg op zitten. Ze bleven zonder puntverlies in een groep met Oranje Nassau, VV Berkum en ASC '62. In de tweede ronde werd eersteklasser Victoria Boys met 5-0 verslagen. Dankzij een benutte strafschop van Gera op den Kelder eindigde de thuiswedstrijd tegen VV Alkmaar knap in 1-0. Sinds de invoering van de Eredivisie strandde de club vijfmaal in de achtste finales. Dit seizoen staat DTS Ede voor het eerst in de kwartfinale. Onder meer Daphne van Kruistum en Kirsten Koopmans, ooit nog te bewonderen in het groengeel, maken onderdeel uit van de selectie.

ADO Den Haag Vrouwen staat momenteel vierde in de Eredivisie. In de achtste finale van de KNVB Beker werden de groengelen voor het eerst in dat stadium gekoppeld aan een Eredivisieclub. Op bezoek bij koploper PSV stond het bij de rust al 0-2. “Het was een leuke wedstrijd waarin we goed speelden,” aldus Sharona Tieleman, die zelf de score opende. “Na de rust kwamen we verdiend op 0-3. Het was jammer dat we het daarna onnodig spannend maakten. Na een verlenging waarin we ons goed staande hielden, volgde een nog spannendere strafschoppenserie. Toen we die uiteindelijk wonnen waren we ontzettend blij. Vooral vanwege de winst en een plek in de kwartfinale, maar ook omdat we wonnen van de koploper in de competitie op dat moment. Het was echt geweldig!”

Dit seizoen leed ADO Den Haag Vrouwen nog maar één nederlaag in eigen huis, een positieve reeks die in de KNVB Beker een vervolg moet krijgen. “Als we thuis spelen voelt het eigenlijk altijd goed,” verklaart de voetbalster het verschil tussen duels binnen en buiten het Cars Jeans Stadion. “Of het toeval is dat we het thuis zo goed doen en onze mindere uitslagen in de uitwedstrijden zijn weet ik niet, maar ik denk dat iedereen uit ons team het fijn vindt om in het stadion te spelen met steun van het thuispubliek.”

Zaterdagochtend is DTS Ede in de Residentie de volgende tegenstander in het bekertoernooi. “Ik verwacht een spannende wedstrijd met twee teams die heel graag willen winnen,” kijkt de 23-jarige verdedigster vooruit. “DTS Ede heeft laten zien dat zij niet onderdoen voor een Eredivisieteam. Wij moeten ons eigen spel spelen en zorgen dat we ons plaatsen voor de halve finale. De strijd om de KNVB beker zal zoals elk seizoen weer spannend worden. Natuurlijk hoop ik dat wij ervandoor gaan met de winst!”

De wedstrijd ADO Den Haag Vrouwen – DTS Ede wordt op zaterdag 9 maart gespeeld in het Cars Jeans Stadion, gelegen aan het Haags Kwartier 55 in Den Haag. Aftrap is om 11:30 uur. Alleen de Aad Mansveldtribune is geopend. De toegang is gratis en er is voldoende gratis parkeergelegenheid bij het stadion.

 

Tekst: Ivo Schimmel

Datum: 08-03-19

SPONSOREN