Schaduwteam Jong ADO Vrouwen wint Wintertoernooi SC ’t Gooi

Het schaduwteam van Jong ADO Den Haag Vrouwen is het nieuwe jaar erg goed begonnen. Zonder ook maar één tegentreffer te hoeven incasseren wisten zij beslag te leggen op de eerste plaats van het goed georganiseerde Wintertoernooi van SC ’t Gooi. Spelend volgens het Haagse DNA hielden de talenten hun concurrent VV Alkmaar in de finale op een 0-0 gelijke stand. In de penaltyreeks, die de winnaar van het toernooi moest bepalen, bleven de groengelen het meest koelbloedig. Met een 100% score was het duidelijk wie deze dag als winnaar het sportpark zou verlaten.

Schaduwteam Jong ADO Vrouwen wint Wintertoernooi SC ’t Gooi

Het wintertoernooi van SC ’t Gooi werd dit jaar voor het eerst gehouden. De Hilversumse club houdt zich al heel wat jaren bezig met het opleiden van voetbalsters en organiseerde een soortgelijk toernooi al meerdere malen maar dan in een zomervariant. De opgedane ervaring maakt dat de organisatie wederom een uitstekend evenement heeft neergezet.

De jonge groengelen talenten werden ingedeeld in poule A met Aliance’22, Excelsior Rotterdam en de gastvrouwen. Poule B werd gevormd door Top Sportsworld Academy, Buitenveldert, Eindhoven en VV Alkmaar. Er werden wedstrijden gespeeld van twintig minuten en middels kruisfinales en een plaatsfinale werd de uiteindelijke ranglijst bepaald.

De eerste wedstrijd moest het schaduwteam van Jong ADO Den Haag Vrouwen aantreden tegen het team van SC ’t Gooi. Dit team, dat haar wedstrijden speelt in een jongenscompetitie, gaf behoorlijk goed tegenstand. Halverwege de wedstrijd hadden de gastvrouwen zelfs de beste kans van de wedstrijd. Gelukkig kon keepster Laura Klein Bog nog redding brengen. Ook de Haagse equipe kreeg twee grote mogelijkheden, helaas stond het vizier nog niet op scherp. De beginstand was tevens de eindstand.

Vervolgens stond de tweede poulewedstrijd op het programma. Het meisjesteam van Excelsior Rotterdam kwam fel uit de startblokken, maar kon niet echt dreigend worden. Nadat ADO wat meer grip op het Rotterdamse spel kreeg, creëerde het zelf ook meer mogelijkheden. Door een mooi schot net onder de lat van Micha Leemans kwamen zij op een verdiende voorsprong, welke later ook de eindstand bleek te zijn.

De laatste poulewedstrijd was tegen het team van Aliance’22. Ook dit team komt normaliter uit in een jongenscompetitie. Deze meiden waren erop gebrand om er een echte wedstrijd van te maken. Nadat Ravelcheny van Ommeren, namens ADO, de ploeg op voorsprong had gezet werd de wedstrijd vakkundig geneutraliseerd en met dit resultaat werd de groengele brigade winnaar van poule A.

Schaduwteam Jong ADO Vrouwen wint Wintertoernooi SC ’t Gooi

De halve finale werd gespeeld tegen team Eindhoven, een regionale selectie van talenten van diverse clubs. Voor het eerst speelde ADO op kunstgras en op deze ondergrond voelde zij zich echt thuis. Verdedigend werd er geen millimeter ruimte gegeven en aanvallend kwamen de snelle spitsen er keer op keer snel en gevaarlijk uit. Nadat Jennifer Bakker vanaf rechts de eerste twee doelpunten maakte was het uiteindelijk Manon van Raay die de wedstrijd in het slot gooide. Een duidelijke 3-0 overwinning zorgde ervoor dat de meiden met erg veel vertrouwen uitkeken naar de finale.

De finale werd uiteraard gespeeld op het gras van het hoofdveld. Een behoorlijk zwaar natuurgrasveld. De tegenstander was VV Alkmaar. Het Onder 16 team van de club speelt in de competitie ook samen en traint ook dagelijks met elkaar. Het is een prima elftal met meerdere speelsters die geselecteerd zijn voor de diverse KNVB-selecties. Een goed voetballende en technische ploeg die gedurende de dag al had geïmponeerd met mooi voetbal. Het was van tevoren al duidelijk dat ADO Den Haag haar beste beentje voor moest zetten om er echt een wedstrijd van te maken. Vanuit een hechte defensie, knokkend voor iedere meter werd er gepoogd de sterke en snelle spitsen aan het werk te zetten.

Het vooraf verwachte speelbeeld kwam ook uit. De meiden uit Alkmaar vonden elkaar wat makkelijker en het talrijke publiek kon duidelijk zien dat deze meiden goed op elkaar waren ingespeeld. Vlot combinerend probeerde zij hun aanvallen om te zetten in doelpunten. Echter keer op keer vonden zij hun Waterloo rond het Haagse strafschopgebied. Waar duidelijk werd dat strijd, passie en onverzettelijkheid niet voor niets onderdeel zijn van het Haagse DNA. Telkens weer werd er een bal geblokt, een speelster gestopt of een duel gewonnen en toen keepster Daimy Huttinga een bal op katachtige wijze uit de linker benedenhoek tikte werd langzamerhand duidelijk dat het voor Alkmaar een haast onmogelijke missie werd. ADO was met vlagen dreigend, maar ook zij kwamen in deze finale niet tot scoren. Een penaltyserie moest beslissen welk team op de hoogste podiumplaats zou staan.

Schaduwteam Jong ADO Vrouwen wint Wintertoernooi SC ’t Gooi

Het schaduwteam van Jong ADO Den Haag Vrouwen won de toss en koos ervoor om te starten met schieten. De snelle rechterspits Jennifer Bakker bleef koelbloedig en zette ADO op voorsprong in de serie. De daarop gelijkmakende beurt voor Alkmaar werd op miraculeuze wijze door de Haagse doelvrouw, Huttinga, uit de rechterbovenhoek gehaald. De scheidsrechters bepaalden echter dat de penalty over diende worden genomen omdat Huttinga te vroeg haar lijn zou hebben verlaten. Dat de herkansing hoog werd overgeschoten was sneu voor de speelster van Alkmaar maar niet meer dan gerechtigdheid voor de jonge Haagse talenten. Voor de derde en beslissende penalty werd Kathy de Jong aangewezen, haar feilloze trap betekende een 100% score voor het Schaduwteam van Jong ADO Den Haag Vrouwen en de eerste plaats op dit toernooi. Blijdschap bij alle speelsters, trots bij de volledige staf, enthousiasme bij ouders en complimenten van het publiek. De talenten hebben laten zien dat ze echt bij de Haagse familie horen en dat ook zij leuk voetbal kunnen combineren met een geweldige wedstrijdinstelling. Juist datgene dat ADO Den Haag Vrouwen zo sterk maakt!

Schaduwteam Jong ADO Vrouwen wint Wintertoernooi SC ’t Gooi

ADO Den Haag Vrouwenvoetbal bedankt alle vrijwilligers van Sportclub ’t Gooi voor een fantastische voetbaldag, de scheidsrechters en hun assistenten voor de voortreffelijke leiding en de tegenstanders voor sportieve en leerzame wedstrijden. Wij kijken uit naar de 2e editie van dit toernooi.

Voor het Schaduwteam van ADO Den Haag Vrouwen kwamen vandaag in actie de doelvrouwen Laura Klein Bog (vv Schipluiden) en Daimy Huttinga (Ter Leede) en verder de veldspeelsters Catoo Pijnacker Hordijk (Graaf Willem II/VAC), Lisanne Wallaard (vv Hillegersberg), Sacha Leemans (OLIVEO) , Romy Bruins (DSVP), Kayra Nelemans (Jong ADO Den Haag Vrouwen), Manon van Raay (OVS Oudewater), Micha Leemans (OLIVEO), Sasha Meijer (sc Monster), Kathy de Jong (Rijnsburgse Boys), Ayla van Oostrum (Barendrecht), Ravelcheny van Ommeren (Barendrecht) , Jennifer Bakker (Barendrecht) en Wendy Balfoort (Sportlust 46). De Haagse staf bestaat uit trainer Henk Poortvliet en zijn assistenten Bianca Koppers en Nathalie Fonhof, keeperstrainer Jack Bommele en teammanager Daan Schnur.

Vanaf seizoen 2016-2017 heeft ADO Den Haag Vrouwen haar opleiding uitgebreid met een schaduwteam voor Jong ADO Den Haag Vrouwen. Het team fungeert als het ware als een soort vangnet voor meiden die net nog niet in aanmerking komen voor het beloftenelftal, maar wel heel goed kunnen voetballen. De eerste seizoenen beperkte het team zich veelal tot trainingssessies, maar vanaf dit seizoen worden er ook veelvuldig wedstrijden gespeeld. Daarnaast spelen deze meiden ook allemaal bij hun eigen club. Het traject mag als zeer succesvol worden beschouwd. Meerdere speelsters hebben vanuit dit team de stap naar de Eredivisie Vrouwen kunnen maken. Hetzij bij ADO Den Haag Vrouwen, hetzij bij een collega-BVO. Daarnaast is ADO Den Haag Vrouwen er trots op dat Kim Hendriks, momenteel Excelsior Barendrecht, vorig seizoen nog Schaduwteam Jong ADO Den Haag Vrouwen, op stage gaat bij UEFA Womens Champions Leaque kwartfinalist Slavia Praag.

Fotografie: Johan Meijboom

Datum: 15-01-18

SPONSOREN